kissandra

kissandra

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Flaki z zasmażką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne flaczki, przepis mojej mamy :)

Flaki z zasmażką

Składniki:

Flaki z zasmażką

  • 2 kilogramy flaków( oczyszczonych i odgotowanych)
  • 2-3 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie8 szt.
  • liść laurowy 4 szt.
  • pieprz
  • korpus dużego kurczaka
  • 30 dag. wołowiny
  • gałka muszkatałowa ok. pół łyżeczki
  • imbir 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka pieprz i sól do smaku
  • majeranek 2 kostki rosołowe drobiowe
  • Na zasmażkę:
  • 0,5 szklanki mąki
  • olej

Sposób przygotowania:

Flaki z zasmażką

Flaki kroimy w paseczki, warzywa i mięso według uznania. Gotujemy w wodzie w dużym garnku flaki, mięso, warzywa, korpus i przyprawy (oprócz majeranku). Jak mięso na korpusie zmięknie, to wyjąć i obrać mięsko, dorzucić pod koniec gotowania.Gotować ,aż flaki będą mięciutkie.
Zasmażka: na suchej patelni zrumienić mąkę, zestawić patelnię na bok i rozprowadzić z olejem. Zasmażkę dodajemy do flaków jak już będą miękkie, mieszamy aż się połaczy, gotujemy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia, wsypujemy majeranek i przykrywamy, aby się zaparzył.
Smacznego:)