evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Flaki z żołądków

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne, sycące flaczki z zasmażką obowiązkowym daniem na dzisiejszym stole.

Flaki z żołądków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki z żołądków

  • 1kg żołądki z indyka
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2 marchewki (średnie)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera (małego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu (dodatkowo)
  • 3 pokrojone bądź ususzone ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki przyprawy do flaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Flaki z żołądków

Żołądki dokładnie myjemy ,udko również. Przekładamy do garnka zalewamy wodą,dodajemy odrobinę soli i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut od czasu do czasu szumując. Warzywa obieramy myjemy i scieramy na tarce o grubszych oczkach. Następnie przestudzić żołądki i udko. Żołądki pokroić w paseczki. Udko również. Przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać warzywa i wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości żołądków. Gdy nabiorą miękkości zrobić zasmażkę.


Wykonanie zasmażki: Na patelni rozpuścić masło ,dodać do tego łyżkę mąki i mieszać do momentu uzyskania lekko złotawego koloru następnie wlać do garnka. Zamieszać chwilę jeszcze gotując i gotowe.

Rozlewamy do miseczek. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca: