kuchar

kuchar

Kucharz
[Przepisów: 7]

Flambirowane banany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Flambirowane banany z cytrynówką w polewie czekoladowej to szybki deser który pobudzi podniebienie każdego smakosza deserów.

Flambirowane banany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Flambirowane banany

 

Sposób przygotowania:

Flambirowane banany
Na małym ogniu rozgrzewamy masło, dodajemy czekoladę w proszku oraz cynamon, zostawiamy tak by masło rozpuściło, czasem mieszając tak by połączyło się z cynamonem i czekoladą. W tym momencie mamy chwilę by obrać banany i pokroić w ćwiartki, tę czynność trzeba wykonać w miarę szybko by nie przypaliło nam się masło. Gdy banany są już pokrojone wrzucamy je na patelnie i przysmażamy z każdej strony. Możemy teraz zając się czekoladą, rozpuszczam ją w rondelku, albo poprzez kąpiel wodną, albo zwyczajnie dodajemy troszkę wody do rondelka i wrzucamy do niego czekoladę. Wracamy do naszych bananów, gdy są już odpowiednio zarumienione, wlewamy cytrynówkę, a następnie podpalamy zawartość naszej patelni, czekamy aż płomień wygaśnie, w tym momencie zawarty alkohol w cytrynówce się wypala, pozostawiając jedynie aromat. Tak przygotowane banany układamy na talerzu, dodajemy trochę bitej śmietany i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego. :)
Flambirowane banany
Podsmażone i palące się już małym ogniem banany
Flambirowane banany
Już zarumienione i z aromatem cytrynowym

Tagi:

czekolada