paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Focaccia sałatkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pieczywo idealnie nadaje się do sałatek w typie włoskim lub greckim. Nadaje kolacji niesamowity smak, a w całym domu pachnie przepięknie!

Focaccia sałatkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Focaccia sałatkowa

 

 

  • oliwa z oliwek, sól gruboziarnista, zioła (np. rozmaryn)

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Focaccia sałatkowa
Drożdże pokruszyć i połączyć z ciepłym mlekiem, dodać odrobinę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok.10 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręcznie przez 15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na około 1 i 1/2 - 2 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość. Formę posmarować oliwą. Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Zrobić wgłębienia w cieście - palcami. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Posmarować ciasto oliwą, a we wgłębienia wsypać zioła. Posypać solą morską i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, do czasu. Ciasto ma się zarumienić. Ciepłą focaccię pokroić na kawałki i podawać z oliwą z oliwek wymieszaną z suszonymi lub świeżymi ziołami.
Focaccia sałatkowa
Drożdże z mlekiem połączyć z mąką i wyrobić ciasto.
Focaccia sałatkowa
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
Focaccia sałatkowa
Ciasto wylożyć na blachę i posmarować oliwą z oliwek. Posypać solą gruboziarnistą.
Focaccia sałatkowa
Po ok. 30 minutach focaccia jest pięknie zarumieiona.

Tagi:

zioła