13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Focaccia z Oliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto wyrabiamy jak na pizzę, bądź chleb. Drożdże rozpuszczamy w 150ml wody

Focaccia z Oliwkami

Składniki:

Focaccia z Oliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z Oliwkami
Ciasto wyrabiamy jak na pizzę, bądź chleb. Drożdże rozpuszczamy w 150ml wody, dodajemy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu i wszystko razem mieszamy. Dodajemy teraz mąkę i wyrabiamy na jednolita masę (powinna odchodzić od rąk). Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1h). Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać kilkanaście minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na około 30cm placek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. A ciasto posmarować należy wcześniej przygotowaną marynatą (do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę sosu sojowego, kilkanaście pokrojonych na pół oliwek z papryczką oraz zioła: bazylia, oregano, tymianek), a następnie odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 5 - 10 minut na złoty kolor.

Tagi:

sosy