Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Focaccia z oliwkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Włoski placek drożdżowy z oliwkami.

Focaccia z oliwkami i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Focaccia z oliwkami i cebulą

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1,5 -2 dkg drożdży
  • 10-20 dkg zielonych oliwek
  • 1 cebulka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazyli

Sposób przygotowania:

Focaccia z oliwkami i cebulą
Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki oraz z cukrem, aby powstał zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać pozostałą mąkę, wodę, trzy łyżki oliwy, sól, bazylię i oregano i wyrobić ciasto. Odstawic je do wyrośnięcia. Jak wyrośnie dodać pokrojona w piórka cebule i ponownie wyrobić, podstawić na kilka minut aby wyrosło. Blachę wysmarować oliwą i wysypać mąką. Z ciasta uformować jeden lub kilka mniejszych placków, odstawić na kilka minut. Następnie w ciasto powciskać oliwki, posmarować je oliwką i upiec w 200 stopniach ok. 30-40 minut.
Focaccia z oliwkami i cebulą
w ciasto powciskać oliwki i upiec placki w 200 stopniach.
Focaccia z oliwkami i cebulą
Z ciasta uformować placuszki i dać je do wyrośnięcia.
Focaccia z oliwkami i cebulą
Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto.
Focaccia z oliwkami i cebulą
Przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia.