monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Focaccia z parówkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ta propozycja to zlepek kilku przepisów i przeglądu lodówki:) i kolacja była przepyszna:) rodzinka się zajadała ze smakiem:)

Focaccia z parówkami i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Focaccia z parówkami i cebulą

 

  • 600 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • ok. 350 ml ciepłej wody
  • 3 parówki wieprzowe dobrej jakości
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka oregano
  • 45 ml oleju

Sposób przygotowania:

Focaccia z parówkami i cebulą
Do miseczki wlać 100 ml ciepłej wody i wsypać drożdże. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 10-15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i rozrobione i wyrośnięta drożdże. Połączyć łyżką drewnianą. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, wyrabiać je jeszcze przez 5-7 minut(gdy będzie się lepić do ręki podsypywać je lekko mąką). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Blachę posmarować olejem i wyłożyć ciastem i pozostawić pod przykryciem na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.Do miski pokroić cebulę dosyć grubo ( ja pokroiłam w grube pół plastry). Palcami je rozwarstwić. Parówkę pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Wlać olej i wsypać oregano. Dokładnie wymieszać, aby olej i oregano dobrze pokryły składniki i pozostawić na 15 minut.Piekarnik rozgrzać do 200 st. Na wyrośniętym cieście układać cebulę z parówką (razem z olejem w którym leżały). Blachę wstawić do piekarnika i piec około 28-30 minut. Podawać gorące. Smacznego!
Focaccia z parówkami i cebulą
W miseczce rozrobić drożdże z wodą i pozostawić je na 10 min aby wyrosły
Focaccia z parówkami i cebulą
Ciasto wyrabiać około 5-7 min i pozostawić do wyrośnięcia
Focaccia z parówkami i cebulą
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, wyłozyć na blachę i pozostawić na 45 minut do kolejnego wyrośnięcia
Focaccia z parówkami i cebulą
Cebulę i parówki wymieszać z olejem i oregano i odłożyć na 15 min po tym czasie rozłożyć na ciasto i piec przez około 30 min w 200 st