Focaccia z suszonymi pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Doskonale sprawdza się na co dzień i od święta, czyli wtedy kiedy zapraszamy gości. Idealna na Karnawał, pokrojona na kawałki, ułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską.

Focaccia z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Focaccia z suszonymi pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z suszonymi pomidorami
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wlewamy rozczyn i oliwę. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy, dodajemy suszone pomidory i wrabiamy je w ciasto. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Po tym czasie kciukiem robimy w cieście dziurki, posypujemy grubą solą morska i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200, bez termoobiegu stopni przez około 20 minut, aż się ładnie przyrumieni.
Focaccia z suszonymi pomidorami
Gdy ciasto wyrośnie posypujemy je solą i rozmarynem