justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Fondant

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealny lukier do ciasta czekoladowego.

Fondant

Składniki:

Fondant

 

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 75g cukru
  • 2,5 łyżki wody
  • 600g cukru pudru
  • 5g masła kokosowego

Sposób przygotowania:

Fondant
Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. Cukier rozpuścić w rondelku z wodą, powoli podgrzewając. stopniowo zwiększaj ogień, by masa zawrzała, po czym gotuj ją pod przykryciem bez mieszania około 10 minut. Zdejmij masę z ognia i dodaj do niej żelatynę i połowę cukru pudru, wymieszaj. Wsyp resztę cukru pudru do miski. Wlej do niej ciepłą masę, formując w środku zagłębienie i włóż do niego masło. Całość zmiksuj a następnie ułóż na stolnicy i wyrób. Gotową masę można rozwałkować.