FONDANT AU CHOCOLAT

Przykładowy przepis Ani Starmach z menudomowe.pl

         
ocena: 4/5 głosów: 1
FONDANT AU CHOCOLAT
(przepis na 4 osoby)
czas przygotowania ok. 15 min.
czas pieczenia ok. 30 min.

SKŁADNIKI:
280 g masła
250 g gorzkiej czekolady
250g cukru
75 g mąki
75 g orzechów włoskich rozdrobnionych
3 jaja
pół szklanki wody

Przygotowanie:
1. Czekoladę połam na małe kawałki, a masło pokrój w kostkę.
2. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem. Dodaj czekoladę, a potem masło.
3. Gdy czekolada i masło się roztopią, ściągnij garnek z ognia.
4. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj.
5. Przełóż masę do tortownicy (średnica 21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.
7. Poczekaj aż ciasto wystygnie, następnie wyjmij ciasto z formy i krój na kawałki.

Po upieczeniu ciasto powinno być wilgotne w środku.