lokita

lokita

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Fondue krok po kroku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na szybki deser dla znajomych ze świeżych owoców i gorącej czekolady. W masie zanurzamy owoce i gotowe :)

Fondue krok po kroku

Składniki:

Fondue krok po kroku

 

  • 150 g czekolady gorzkiej

 

  • 150 ml śmietanki słodkiej 30% do 36%

 

  • Owoce (z czekoladą doskonale komponują się: truskawki, banany, jabłka, ananas

Sposób przygotowania:

Fondue krok po kroku
1. Najpierw w garnku gotujemy słodką śmietanę, a czekoladę łamiemy na małe kawałki. 2. Po zagotowaniu do śmietanki dodajemy czekoladę i mieszamy tak długo aż powstanie gładka masa. 3. Możemy dodać cynamon oraz przyprawy korzenne, by nadać smaku. 4. Przelewamy masę do naczynia i zapalamy pod nim świeczkę. To pozwoli utrzymać temperaturę i konsystencję. 5. W masie zanurzamy owoce i gotowe :)