PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Forshmak - pasta z siekanego śledzia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Forshmak to nie to samo co forszmak. Forshmak to rodzaj sałatki z siekanego śledzia, która jest specjałem kuchni żydowskiej.

Forshmak - pasta z siekanego śledzia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Forshmak - pasta z siekanego śledzia

 

 

Sposób przygotowania:

Forshmak - pasta z siekanego śledzia
Filety śledziowe odsączamy z zalewy. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne. Jajka gotujemy na twardo. Bułkę namaczamy w mleku. Śledzie, jabłko, jajka i cebulę drobno siekamy, a następnie przekładamy do jednej miseczki i mieszamy. Dodajemy odciśniętą z mleka bułkę porwaną palcami na małe kawałeczki i majonez, a następnie wszystko przy pomocy widelca mieszamy i ugniatamy. Tak powstałą pastą smarujemy przestygnięte grzanki.
Forshmak - pasta z siekanego śledzia
Bułkę (można do tego celu użyć czerstwej) namaczamy w mleku.
Forshmak - pasta z siekanego śledzia
Wszystkie posiekane elementy sałatki mieszamy w misce.