Barwniki spożywcze

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Barwniki spożywcze

ewela24
  • ewela24

  • Posty: 323
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Ja nie używam barwników spożywczych, jakoś nie mam do nich przekonania...

Odp: Barwniki spożywcze

usia_pieczona
Czy możecie doradzić gdzie / jakiej firmy najlepiej kupić?

Odp: Odp: Barwniki spożywcze

paprotka25
plocia napisał(a):

Te barwniki trzeba przechowywać w lodówce? na ile one mniej więcej starczają ? na całe ciasto? No i może polecicie jakieś? jakieś firmy sprawdzone. Dziękuję za pomoc, chcę rozpocząć przygodę z nimi ale nie wiem od czego zacząć.

Nie trzeba ich przechowywać w lodówce, wystarczy w suchym miejscu. Na ile starczają? na dłuuugo, dajesz ich odrobinkę, więc kilka ciast a nawet kilkanaście spokojnie zrobisz i jeszcze zostanie Co do firmy to nie polecę konkretnej bo sama nie wiem jakiej mam, miły pan w cukierni odsypał mi po łyżeczce podstawowych kolorów i nawet nie wiem jaki to był producent, bynajmniej lepsze w proszku niż w płynie. Aha i polecam łączyć barwnik z masą w rękawiczkach lateksowych bo bardzo brudzi łapki i ciężko domyć

Odp: Barwniki spożywcze

plocia
  • plocia

  • Posty: 4
  • Przepisy: 163
  • Artykuły: 0
Te barwniki trzeba przechowywać w lodówce? na ile one mniej więcej starczają ? na całe ciasto? No i może polecicie jakieś? jakieś firmy sprawdzone. Dziękuję za pomoc, chcę rozpocząć przygodę z nimi ale nie wiem od czego zacząć.

Odp: Odp: Barwniki spożywcze

GoldenFruit_pl
Racja,do deserów barwnik spożywczy będzie wręcz nieodzowny,natomiast jeżeli chodzi o pozostałe dania,to spokojnie można używać tych naturalnych.

Odp: Barwniki spożywcze

mamaugotowana
Ja jak coś barwię to tylko barwnikami naturalnymi takimi jak. np curry, kurkuma, szpinak. Do deserów, niestety już trochę trudniej, trzeba się wspomóc np. syropem typu paola. Ale można np. pięknie w ten sposób zabarwić bezę na różowo bądź żółto.

Odp: Odp: Barwniki spożywcze

misia5
  • misia5

  • Posty: 1602
  • Przepisy: 518
  • Artykuły: 0
Ja barwników używam około 6 lat Na początku były to barwniki płynne i o nich nie mam najlepszego zdania, bo moim zdaniem są zdecydowanie za słabe i zmieniają konsystencję. Trzeba ich użyć bardzo dużo, by osiągnąć (o ile w ogóle się to uda) pożądany kolor. Może to zależy od firmy produkującej te barwniki. Jak kupiłam takie ogólnodostępne i wiem, że już więcej ich nie kupię. Od kilku lat używam barwników w proszku. Wystarczy odrobina proszku na koniec wykałaczki i kolor jest intensywny. Są bardzo wydajne, a co za tym idzie dodaje się ich zdecydowanie mniej, a efekt mamy murowany. Zresztą możesz zobaczyć efekt barwienia tych barwników. Tu dodałam ich do ciasta http://www.gotujmy.pl/ciasteczkowy-szal-karnawalowy,przepisy,130157.html mała ilość a kolor intensywny.

Odp: Barwniki spożywcze

Papaja
  • Papaja

  • Posty: 522
  • Przepisy: 382
  • Artykuły: 8
SAMA ZASTANAWIAM SIĘ NAD ICH KUPNEM

Odp: Barwniki spożywcze

evita0007
  • evita0007

  • Posty: 1332
  • Przepisy: 423
  • Artykuły: 0
Ja używam i nawet mi nie szkodzą hihi

Barwniki spożywcze

Papaja
  • Papaja

  • Posty: 522
  • Przepisy: 382
  • Artykuły: 8
Jakie macie zdanie na temat barwnikó spożywczych? Używacie ich?

Odpowiedz na/ edytuj Barwniki spożywcze