Bezbłędna karpatka

Obserwuj wątek

Odp: Bezbłędna karpatka

anullka7
  • anullka7

  • Posty: 246
  • Przepisy: 514
  • Artykuły: 0
http://www.gotujmy.pl/karpatka-mojej-babci,przepisy,36650.html

Odp: Bezbłędna karpatka

kawusia
  • kawusia

  • Posty: 15
  • Przepisy: 4
  • Artykuły: 0
Witam chciałam coś poradzić w sprawie karpatki ja najpierw zaparzam kostkę margaryny ze szklanką maki i szklanka wody ,potem do gorącej masy wbijam kolejno 6 dużych jaj i miksuje na gładką masę ( nie dodaje proszku do pieczenia) miksuje masę aż będzie idealnie gładka jakieś 5 ,10 min potem rozsmarowuje na blaszce wkładam do mocno nagrzanego pieca 220 -230 st i piekę jakiej 10 min nie otwierając drzwiczek.Jeżeli chodzi o krem pół litra mleka odlewam pół szkl resztę mleka zagotowuje a w tej połowie rozpuszczam kopiasta łyżkę maki pszennej i ta sama ilość maki ziemniaczanej plus 1 żółtko i cukier wan .gotuje budyń ,gdy ostygnie miksuje kostkę margaryny najlepsza jest palma z 1/2 szkl cukru pudru i małymi porcjami dodaje zimny budyń,mam nadzieje ze się uda powodzenia

Odp: Bezbłędna karpatka

kasiunia.1981
W karpatce ważne jest to aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta,ponieważ zawsze opadnie i nici z karpat wiem bo kilkakrotnie popełniłam ten błąd.

zmieniono 1 raz (ostatnio 17 cze 2011 19:37 przez kasiunia.1981)

Odp: Bezbłędna karpatka

zewa
  • zewa

  • Posty: 1101
  • Przepisy: 2176
  • Artykuły: 131
http://www.gotujmy.pl/ptysie,przepisy,55868.html
Ja co prawda robiłam z tego przepisu ptysie, ale wystarczy rozsmarować ciasto na blaszkach. Masa jest puszysta i smaczna.

Odp: Bezbłędna karpatka

misia14
  • misia14

  • Posty: 414
  • Przepisy: 290
  • Artykuły: 17
http://www.gotujmy.pl/karpatka,przepisy,74037.html
tu jest mój przepis na karpatkę...
mąkę uzywam prosto z młyna, jajka świeże od swoich kur, zawsze stawiam blachę na środkowej półce w piekarniku i nie wolno zaglądać bo inaczej górki nie wyrosną...
jezeli chodzi o krem to czasem cukier sypię do mleka i pomijam ucieranie masła z cukrem
temperatura pieczenia raczej wyższamin190 stopni a czas najlepiej "wyczuć" bo czasem to może być i 35 minut a innym razem 45minut....ja jednak po pewnym czasie zaglądam do piekarnika (odwracam blachę )ale dopiero gdy sa dobrze wyrośnięte górki i utrwalone temperaturą....
a i jeszcze jedna ważnarzecz proszek do pieczenia dajemy do chłodnej masyz jajkami NIE WOLNO wsypywac proszku do mąki bo on jest wtedy zaparzony....

zmieniono 2 razy (ostatnio 17 cze 2011 17:51 przez misia14)

Bezbłędna karpatka

thegrooba
  • thegrooba

  • Posty: 590
  • Przepisy: 199
  • Artykuły: 0
Czy ktoś ma przepis na karpatkę idealną? robilam 3 razy. raz krem za rzadki, raz ciasto nie urosło, a za trzecim razem nadal nie było ani mega karpat, ani super kremu. Chodzi o to by karpatka miała mega góry i puszysty waniliowy krem. Jak robicie? Na jakiej temp piekarnik, na jakim profilu ustawiony, na jakiej wysokości w piekarniku?
jaka mąka, ile i jakie jajka, ile czasu ubijacie ile masła dajecie. Czekam na pomysł idealny

Odpowiedz na/ edytuj Bezbłędna karpatka