Biszkopt + masa

Obserwuj wątek

Odp: Biszkopt + masa

ankaszym
  • ankaszym

  • Posty: 39
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
może nie w temacie, ale ostatnio czytałam pewną ciekawą poradę na fp polskich młynów, że żeby biszkopt był puszysty i lekki, najlepiej zadbać o to, żeby składniki użyte do jego zrobienia, miały temperaturę pokojową

Odp: Biszkopt + masa

croque_madame
Ja zawsze robię biszkopt z podstawowego przepisu z bloga MojeWypieki - zawsze wychodzi idealny. Na koniec warto pamiętać o zrzuceniu tortownicy z ciastem z pewnej wysokości (na wszelki wypadek na podłogę kładę koc, by uniknąć popękania kafelków ;p), dzięki temu nasz biszkopt nie opadnie

Odp: Biszkopt + masa

ciasteczka
Ja do takiego kremu dodałabym np. dostępny w sklepie krem do tortów waniliowy. On zagęści śmietanę i nie będzie ryzyka, że popłynie. Raz na jakiś czas można "zaszaleć" i dodać takie coś do kremu. Śmietanę użyłabym 36% lub 30% przy czym z tą pierwszą trzeba uważać żeby jej nie "przebić" bo zaczną się robić grudki ( sprawdziłam )

Odp: Biszkopt + masa

misia5
  • misia5

  • Posty: 1602
  • Przepisy: 517
  • Artykuły: 0
Ja biszkopt robię zawsze z tego przepisu http://gotujmy.pl/biszkopt-z-bita-smietana-i-owocami,przepisy-biszkopty-przepis,239431.html Zawsze możesz zwiększyć ilość składników o połowę tylko pamiętaj o większej misce, bo ubite białka z cukrem znacznie zwiększają swoją objętość
Co do masy możesz skorzystać z podpowiedzi w przepisie , do którego podałam Ci link. Jeśli nie jesteś pewna co stanie się z masą i nie popłynie możesz do śmietany dodać dostępne w sklepach zagęstniki lub tak jak pisałaś żelatynę.

Biszkopt + masa

JoAsia21
  • JoAsia21

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Witam.
Postanowiłam że na Dzień Matki nie kupię prezentu tylko upiekę ciasto.
Chciałabym upiec biszkopt z masą np. malinową na śmietanie.
Ciasto oczywiście jakoś uformuje ale teraz problem z biszkoptem: mianowicie czy możecie podać jakiś sprawdzony przepis na biszkopt? mój zawsze jest cienki pomimo tortownicy o średnicy 24cm a chciałabym żeby był wysoki. I jeszcze co do kremu: jaką najlepiej mieć śmietanę? 30 czy 36% ? dodać żelatynę? czy do takiego kremu owoce /maliny/ muszą być świeże?
Proszę o podpowiedzi bo nie chciałabym żeby ktoś się później pochorował.
Pozdrawiam

Odpowiedz na/ edytuj Biszkopt + masa