Strona główna Porady kulinarne - Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

mufinka

Kuchcik

mufinka
 P.W. 
Profil

Posty: 7
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

09 sie 2008 13:12
Gdy mieszkałam w akademiku, koleżanka przyjeżdżając z domu przywoziła często pieczony schab ze śliwką. Był przepyszny i soczysty. Później nieraz próbowałam zrobić te potrawę, korzystając z różnych przepisów - mięso było upieczone, ale bardzo suche... Jeśli znacie sposób na to, żeby jakoś temu zapobiec, to poproszę o radę ;-)
jagna

Starszy Kucharz

jagna
 P.W. 
Profil

Posty: 65
Przepisy: 18
Artykuły: 1

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

10 sie 2008 21:39
No tak, schab jest sam w sobie mięsem chudym, a w pieczeniu jeszcze i ta odrobina tłuszczu ucieka... Radzę piec schab zawsze w rękawie do pieczenia - to pomaga zatrzymać w nim soki. Moja przyjaciółka z Hiszpanii zdradziła mi ostatnio swój sposób - obkłada zawsze taki schab cienkimi plasterkami boczku. Jest z niego trochę tłuszczu i dodatkowy smaczek ;-)
dobry

Mistrz Kuchni

dobry
 P.W. 
Profil

Posty: 1106
Przepisy: 12
Artykuły: 0 MODERATOR

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

14 sie 2008 12:13
wydaje mi sie, ze po prostu kazdym dobrym tluszczem do pieczenia mozna podlac albo np. oliwa z oliwek
najlepszej jakosci mieso mozna zabić suchoscia. miesko ma byc soczyste.


Reklama

Natala1210
Malgosia

Szef Kuchni

Malgosia
 P.W. 
Profil

Posty: 14
Przepisy: 95
Artykuły: 0

Odp: Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

14 sie 2008 21:21
Kawałek schabu, który mamy zamiar upiec, należy zgodnie z upodobaniem zamarynować wcześniej, można go także nadziać warzywami, śliwkami lub innym mięsem.
Aby zbytnio nie wysechł podczas pieczenia, możemy zastosować trzy sposoby:
1. Schab przed pieczeniem umieścić w specjalnie do tego przeznaczonym foliowym rękawie.
2. Obłożyć wierzch schabu plastrami lekko tłustego boczku - tłuszcz, który się wytopi podczas pieczenia, doda mięsu wilgotności i smaku.
3. Naszpikować schab lekko słoniną - w tym celu należy zrobić w schabie małe nacięcia ostrym nożem i umieścić w nich (najgłębiej jak się da) kawałki słoniny.
Naszpikowany słoniną lub obłożony boczkiem schab także można piec w rękawie.

tu znalazłam
http://www.gotujmy.pl/zbyt-suchy-schab,artykuly,267g0.html


Opis: znow mi sie snisz ...
Oceń:
1
Lucy

Szef Kuchni

Lucy
 P.W. 
Profil

Posty: 193
Przepisy: 13
Artykuły: 0

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

18 sie 2008 21:38
o.o.o, tego szukalam

suchy schab wcale nie jest dobry a to takie szlachetne miesko

buziaczki!



Opis: kazik wracaj skad przyszedles
Oceń:
0
magdalennab

Szef Kuchni

magdalennab
 P.W. 
Profil

Posty: 42
Przepisy: 43
Artykuły: 0

Odp: Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

04 paź 2008 19:20
Ja praktycznie zawsze schab piekę w rękawie lub w folii i w środku jest jeszcze marynata żeby mięso dobrze przeszło smakiem i było jeszcze bardziej soczyste. Oprócz tych sposobów polecam też przysmażenie schabu przed włożeniem do piekarnika ze wszystkich stron w celu zamknięcia porów i zatrzymania soków...
A można to zrobić w zwykłej brytfance postawionej na kuchence a mięso przytrzymujmy szpikulcami lub szczypcami tylko trzeba być ostrożnym żeby przy przekręcaniu mięsa przypadkiem nie spadła ;]

ewuszka87

Kuchcik

ewuszka87
 P.W. 
Profil

Posty: 1
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

21 maj 2013 19:22
mam nadzieje ze wasze rady cos pomoga bo mam zamiar go zrobic na komunie jako drugie danie i bede robic go pierwszy raz
Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni

Edward mistrz kuchni
 P.W. 
Profil

Posty: 52
Przepisy: 116
Artykuły: 1

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

21 maj 2013 20:45
też zawsze miałam ten problem, ale ostatnio podlałam schab resztką szampana, dodałam też wina odrobinę do śliwek, które poddusiłam na maśle, wyszło genialnie
http://www.gotujmy.pl/szampanski-schab-ze-sliwka-i-rodzynkami-,przepisy,176159.html
LIDZIA

Srebrny Ekspert

LIDZIA
 P.W. 
Profil

Posty: 25
Przepisy: 329
Artykuły: 14

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

22 maj 2013 18:54
Na soczystośc pieczonego mięsa wpływa obłożenie go plastrami cytryny.
Gastosklep_pl

Kuchcik

Gastosklep_pl
 P.W. 
Profil

Posty: 19
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

07 paź 2013 10:42
Ja generalnie oblewam go z wierzchu wodą podczas pieczenia,dzięki czemu nie jest on później taki suchy w smaku,podobno pomaga też wspomniana cytryna,warto spróbować.
 

Odpowiedz na/ edytuj Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

Musisz być zalogowany. Jeśli nie masz konta, zarejestruj się.
 

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane