Strona główna Porady kulinarne - Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

mufinka
offline
Kuchcik

mufinka
 P.W. 
Profil

Posty: 7
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

09 sie 2008 13:12
Gdy mieszkałam w akademiku, koleżanka przyjeżdżając z domu przywoziła często pieczony schab ze śliwką. Był przepyszny i soczysty. Później nieraz próbowałam zrobić te potrawę, korzystając z różnych przepisów - mięso było upieczone, ale bardzo suche... Jeśli znacie sposób na to, żeby jakoś temu zapobiec, to poproszę o radę ;-)
jagna
offline
Starszy Kucharz

jagna
 P.W. 
Profil

Posty: 65
Przepisy: 18
Artykuły: 1

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

10 sie 2008 21:39
No tak, schab jest sam w sobie mięsem chudym, a w pieczeniu jeszcze i ta odrobina tłuszczu ucieka... Radzę piec schab zawsze w rękawie do pieczenia - to pomaga zatrzymać w nim soki. Moja przyjaciółka z Hiszpanii zdradziła mi ostatnio swój sposób - obkłada zawsze taki schab cienkimi plasterkami boczku. Jest z niego trochę tłuszczu i dodatkowy smaczek ;-)
dobry
offline
Mistrz Kuchni

dobry
 P.W. 
Profil

Posty: 1106
Przepisy: 12
Artykuły: 0 MODERATOR

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

14 sie 2008 12:13
wydaje mi sie, ze po prostu kazdym dobrym tluszczem do pieczenia mozna podlac albo np. oliwa z oliwek
najlepszej jakosci mieso mozna zabić suchoscia. miesko ma byc soczyste.


Reklama

Natala1210
Malgosia
offline
Szef Kuchni

Malgosia
 P.W. 
Profil

Posty: 14
Przepisy: 95
Artykuły: 0

Odp: Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

14 sie 2008 21:21
Kawałek schabu, który mamy zamiar upiec, należy zgodnie z upodobaniem zamarynować wcześniej, można go także nadziać warzywami, śliwkami lub innym mięsem.
Aby zbytnio nie wysechł podczas pieczenia, możemy zastosować trzy sposoby:
1. Schab przed pieczeniem umieścić w specjalnie do tego przeznaczonym foliowym rękawie.
2. Obłożyć wierzch schabu plastrami lekko tłustego boczku - tłuszcz, który się wytopi podczas pieczenia, doda mięsu wilgotności i smaku.
3. Naszpikować schab lekko słoniną - w tym celu należy zrobić w schabie małe nacięcia ostrym nożem i umieścić w nich (najgłębiej jak się da) kawałki słoniny.
Naszpikowany słoniną lub obłożony boczkiem schab także można piec w rękawie.

tu znalazłam
http://www.gotujmy.pl/zbyt-suchy-schab,artykuly,267g0.html


Opis: znow mi sie snisz ...
Oceń:
1
Lucy
offline
Szef Kuchni

Lucy
 P.W. 
Profil

Posty: 193
Przepisy: 13
Artykuły: 0

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

18 sie 2008 21:38
o.o.o, tego szukalam

suchy schab wcale nie jest dobry a to takie szlachetne miesko

buziaczki!



Opis: kazik wracaj skad przyszedles
Oceń:
0
magdalennab
offline
Szef Kuchni

magdalennab
 P.W. 
Profil

Posty: 42
Przepisy: 43
Artykuły: 0

Odp: Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

04 paź 2008 19:20
Ja praktycznie zawsze schab piekę w rękawie lub w folii i w środku jest jeszcze marynata żeby mięso dobrze przeszło smakiem i było jeszcze bardziej soczyste. Oprócz tych sposobów polecam też przysmażenie schabu przed włożeniem do piekarnika ze wszystkich stron w celu zamknięcia porów i zatrzymania soków...
A można to zrobić w zwykłej brytfance postawionej na kuchence a mięso przytrzymujmy szpikulcami lub szczypcami tylko trzeba być ostrożnym żeby przy przekręcaniu mięsa przypadkiem nie spadła ;]

ewuszka87
offline
Kuchcik

ewuszka87
 P.W. 
Profil

Posty: 1
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

21 maj 2013 19:22
mam nadzieje ze wasze rady cos pomoga bo mam zamiar go zrobic na komunie jako drugie danie i bede robic go pierwszy raz
Edward mistrz kuchni
offline
Mistrz Kuchni

Edward mistrz kuchni
 P.W. 
Profil

Posty: 52
Przepisy: 116
Artykuły: 1

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

21 maj 2013 20:45
też zawsze miałam ten problem, ale ostatnio podlałam schab resztką szampana, dodałam też wina odrobinę do śliwek, które poddusiłam na maśle, wyszło genialnie
http://www.gotujmy.pl/szampanski-schab-ze-sliwka-i-rodzynkami-,przepisy,176159.html
LIDZIA
offline
Srebrny Ekspert

LIDZIA
 P.W. 
Profil

Posty: 25
Przepisy: 329
Artykuły: 14

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

22 maj 2013 18:54
Na soczystośc pieczonego mięsa wpływa obłożenie go plastrami cytryny.
Gastosklep_pl
offline
Kuchcik

Gastosklep_pl
 P.W. 
Profil

Posty: 19
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

07 paź 2013 10:42
Ja generalnie oblewam go z wierzchu wodą podczas pieczenia,dzięki czemu nie jest on później taki suchy w smaku,podobno pomaga też wspomniana cytryna,warto spróbować.
 

Odpowiedz na/ edytuj Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

Musisz być zalogowany. Jeśli nie masz konta, zarejestruj się.
 

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane