Do Termar

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Do Termar

msewka
  • msewka

  • Posty: 4190
  • Przepisy: 607
  • Artykuły: 0
Babciagramolka napisał(a):

jeśli już nam się ten wątek przeradza w porady dotyczące robienia zdjęć kulinarnych ( co mi się strasznie podoba ) to podpowiadam z własnego doświadczenia :
- raczej nie róncie zdjęć na niebieskich naczyniach - żeby nie wiem co potrawa wyjdzie sina
-lepiej podać sos osobno bo mięso w sosie czasem ginie a potrawa się ,, rozpływa ' ( zrobiłam polędwicę w sosie grzybowym - na zdjęciu wyszła jak nie powiem co - przepis leży aż zrobię drugi raz bo tego pokazać się nie da )
-gulasze i inne pół płynne lepiej pokazywać w miseczkach niż na talerzu bo taka nieregularna plama na talerzu potrafi nieciekawie wyglądać
-zupę lepiej fotografować w dobrym świetle bez lampy błyskowej bo nawet delikatny tłuszczyk na zupie ( np rosole ) odbija się i błyszczy potwornie
-lepiej się fotografuje potrawę chłodną ( gorąca paruje co wychodzi na zdjęciu jako zamazanie )
-nie fotografować jasnych potraw na jasnej zastawie bo biały twarozek na białym talerzu ginie - w ogóle biel się źle fotografuje .

Takie porady są potrzebne.Ja sama bardziej się przykładam do zdjęć niż na początku.A takie wskazówki są bezcenne.

Odp: Odp: Do Termar

msewka
  • msewka

  • Posty: 4190
  • Przepisy: 607
  • Artykuły: 0
tokijka napisał(a):

ja mam program Photo Scape jest darmowy i ma wiele opcji,niestety czasami zdjecia sa tak fatalne ze i program nic nie zdziala...

Ja też pomniejszam i przerabiam zdjęcia w Photo Scape.Córeczka mi doradziła (jajko mądrzejsze od kury).
Dobrze,że nie widziałam tego wątku wcześniej.Niepotrzebnie bym się zdenerwowała.

Odp: Do Termar

tokijka
  • tokijka

  • Posty: 452
  • Przepisy: 65
  • Artykuły: 6
zapraszam do Japonii
obrazek obrazek

Odp: Do Termar

tokijka
  • tokijka

  • Posty: 452
  • Przepisy: 65
  • Artykuły: 6
Glumanda czuj sie zaproszona zaciagne Cie na obiad co sie rusza a potem pojdziemy tanczyc cala noc!

Odp: Do Termar

Glumanda
  • Glumanda

  • Posty: 587
  • Przepisy: 111
  • Artykuły: 3
To gdzie to przyjecie i o ktorej? bardzo smakowicie sie zapowiada

Odp: Do Termar

tokijka
  • tokijka

  • Posty: 452
  • Przepisy: 65
  • Artykuły: 6
obrazek

Odp: Do Termar

tokijka
  • tokijka

  • Posty: 452
  • Przepisy: 65
  • Artykuły: 6
Ja zabralam sie za zdjecia i ich segregowanie bo to pelno po wizytach znajomych i rodziny czlowiek juz nie wie co na dyskach co na kliszy....
Dobrze wychodza skladanki bo jak zdjecie gorsze to robie mniejsze .
To zrobione na PhotoScape

zmieniono 1 raz (ostatnio 23 paź 2009 08:47 przez tokijka)

Odp: Do Termar

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
No ...ja też bym pojadł mniam, mniam

Odp: Do Termar

tokijka
  • tokijka

  • Posty: 452
  • Przepisy: 65
  • Artykuły: 6
mniam mniam....

Odp: Do Termar

Glumanda
  • Glumanda

  • Posty: 587
  • Przepisy: 111
  • Artykuły: 3
Kazde zdjecie w sztucznym swietle, tez jest zaklamane co do oddania prawdziwosci kolorow. Najpiekniejsze zdjecia potraw, deserow, wychodza gdy robie je na balkonie w swietle slonecznym.
Zdjecie kotleta zrobione jest przy swietle slonecznym..a zdjecie dania z kukurydza przy oswietleniu pokojowym. Naczynia z zapiekanymi jarzynami sfotografowalam, uzywajac lampy blyskowej.
Mysle, ze roznice sa dobrze widoczne.
obrazek obrazek obrazek

Odpowiedz na/ edytuj Do Termar