Efektownie, prosto i na wynos. ;)

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Efektownie, prosto i na wynos. ;)

Pati83
  • Pati83

  • Posty: 53
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Zgadzam się, że ciasto francuskie jest najlepsze na takie wyprawy i zauroczenie kogoś potrawą ale trzeba pamiętać aby jeszcze ciepłych :bułeczek" nie wkładać do miski i nie zamykać bo robiąsię "żabowate".
Ja uwielbiam szpinak i bardzo często robię takie "podyszeczki" ze szpinakiem.
Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę, dodaje czosnek, sól i pieprz. Potem liście świeżego szpinaku dokładam do tego i mieszam. Na koniec jak już jest wszystko lekko podsmażone dodaję fetę i już
Ciasto kroję na kwadraty, kładę farsz i zamykam dodatkowo przygniatając rogi widelcem co daje ładny efekt po upieczeniu
aa zapomniałabym! Koniecznie przed wsadzeniem do piekarnika trzeba posmarować nasze "bułeczki" żółtkiem aby się ładnie zrumieniły

Odp: Efektownie, prosto i zdrowo

stanisławski
jak zdrowo to łosoś a jak łosoś to tylko firmy Almar. Próbowałem już wszystkiego ale ten smakuje mi najbardziej. łączę z różnymi składnikami i zawsze smakuje wysminicie. polecam zdecydowanie.

Odp: Efektownie, prosto i na wynos. ;)

cherry
  • cherry

  • Posty: 1003
  • Przepisy: 466
  • Artykuły: 664
mam nadzieję, że udało się uwieść... tzn. zauroczyć Damę o której mówiłeś. Tak dbający kulinarnie i zaradny facet... rozmarzyłam się

Odp: Efektownie, prosto i na wynos. ;)

Tit
  • Tit

  • Posty: 1312
  • Przepisy: 820
  • Artykuły: 285
Ja bym zzapiekła coś w cieście francuskim (jakiś farsz dobry z sera (feta lub bryndza), pieczarek, mięska mielonego (jeśli lubicie), suszonych pomidorków, cebulki. Doprawione tymiankiem... Farsz lekko podsmażasz, nie za długo, studzisz, Nakładasz farsz na wycięte z ciasta francuskiego kwadraty, lepisz z nich rożki trójkątne, smarujesz jajkiem po wierzchu i pieczesz w piekarniku do 12 minut na 150-160 stopni (żeby zrumienić ale nie przypalić). Takie pierożki na pewno ciekawsze od kanapek a nie wymagają talerzy i .. zrobią wrażenie. Co prawda najlepiej je spakować w plastikowy pojemnik, bo jak je wyduźdasz w plecaku, to się rozwalą. Ale watto spróbować.

Odp: Efektownie, prosto i na wynos. ;)

Dorota0309
  • Dorota0309

  • Posty: 13
  • Przepisy: 20
  • Artykuły: 249
podbijam chyba, że już za późno - ciekawym jak poszło?

Efektownie, prosto i na wynos. ;)

Aleksiej
  • Aleksiej

  • Posty: 1
  • Przepisy: 3
  • Artykuły: 0
Przejrzałem kilka wątków - głównie piknikowych, ale szukam czegoś w trochę innej kategorii.

Poszukuję pomysłu na jakieś proste do wykonania, dobrze wyglądające danie, które mógłbym zapakować w miskę/na półmisek/itd. i wziąć ze sobą. Na dwie osoby, więc coś skromnego raczej. Wybieram się ze znajomą na dłuższą wyprawę, a przy okazji "obiadu" chciałem powziąć pewne kroki względem tejże znajomej. Na deser już wiem, że upiekę muffinki i ozdobię je jakimiś obrazkami z lukru, bo lubi takie łakocie. Problem mam jednak z głównym posiłkiem. Zwłaszcza, że będę go niósł w plecaku co najmniej dwie, trzy godziny.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł?

zmieniono 2 razy (ostatnio 20 mar 2013 10:11 przez zozolek)

Odpowiedz na/ edytuj Efektownie, prosto i na wynos. ;)