Grunwaldzkie menu 1410 rok

Obserwuj wątek

Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

EkoMiodek
  • EkoMiodek

  • Posty: 9
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Najdiff, lodówka też z czasów bitwy grunwaldzkiej. Ale powinna się sprawdzić tak samo dobrze jak wieki temu.

Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Najdiff
  • Najdiff

  • Posty: 1
  • Przepisy: 1
  • Artykuły: 0
Wiesz co ...
My w zeszłym roku wykopaliśmy w namiocie dołek, taki prawie metr na metr, przykryliśmy to dekielkiem zbitym z desek, żeby nikt nie wpadł do środka i ... działało Masło nie było może takie twarde jak z lodówki, ale wytrzymało a chyba o to chodzi. W tym roku tez tak zrobimy.
Pozdrawiam

Odp: Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Muzykus, mam nadzieję, że odwdzięczysz się obszerną relacją z fotkami

Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Muzykus
  • Muzykus

  • Posty: 46
  • Przepisy: 14
  • Artykuły: 0
Teraz to mi się w łepetynie rozjaśniło... włączam te porady do menu grunwaldzkiego.
Serdecznie dziękuję za porady teraz z głodu nie zginiemy.

Odp: Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
mięso kiedyś prawie od razu przerabiano - wędzono, gotowano, pieczono...można więc wcześniej uwędzić jakieś boczki, golonki, polędwice albo zamarynować (zabejcować) dobrze w oleju z mnóstwem przypraw ziołowych a potem zawinąć dokładnie w liście chrzanu

Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Babciagramolka
Brukiew można piec tak jak ziemniaki ( proponowała bym jednak zawijać pokrojoną na 4 w folii ) . Mięso natrzeć , obłożyć dodatkowo liśćmi pokrzyw wsadzić w glinę i tak piec w ognisku ( sprawdza się - sama tak piekłam kurczaki i ryby w żarze ogniska - można na całą noc w ognisku zostawić - rano rozbija się skorupę wypaloną z gliny i ze smakiem zajada . Z przechowywaniem to raczej w warunkach polowych trudno. Albo realia historyczne albo zachowanie zasad sanitarnych .Proponuję postarać się o lodówkę turystyczną .
Przypomniało mi się jeszcze jedno - chłodnik . Kupcie sobie mleko od krowy - postawcie na zsiadłe , potem do niego wszystko co się uda zdobyć zielonego ( ogórki, rzodkiewka, szczypior , koper ) - w baniaku ( sprawdza się duża butla po wodzie mineralnej ) - a baniak wsadzić do strumyka , stawu itp.Do tego pieczone ziemniaczki .
Miłej zabawy .

Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Muzykus
  • Muzykus

  • Posty: 46
  • Przepisy: 14
  • Artykuły: 0
wszystko świetnie, ale ... co z tego można upitrasić na ognisku?
Np. jak upiec brukiew - czy tak jak ziemniaki?
Jak zakonserwować mięsko żeby bez lodówki się nie popsuło?
No cóż czekał będę na inne wpisy...

Odp: Odp: Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Henia
  • Henia

  • Posty: 1381
  • Przepisy: 268
  • Artykuły: 1
Muzykus napisał(a):

Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź. Jak żyw powrócę jakoweś zdjątko umieszczę.

Wracaj cały i umieszczaj!

Odp: Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Muzykus
  • Muzykus

  • Posty: 46
  • Przepisy: 14
  • Artykuły: 0
Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź. Jak żyw powrócę jakoweś zdjątko umieszczę.

Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Babciagramolka
Moje przepisy z cyklu ,, z kurnej chaty " bazują na produktach dostępnych u nas w czasach historycznych ( sad, las, ogród, rzeka ) - ale są raczej do przyrządzenia w domu .Zobacz tu może choć sposób doprawiania Ci się przyda .


http://www.gotujmy.pl/bitki-wolowe-z-kurnej-chaty-,przepisy,53667.html
http://www.gotujmy.pl/szynka-wieprzowa-z--kurnej-chaty-,przepisy,52626.html
http://www.gotujmy.pl/gulasz-wieprzowy-z-kurnej-chaty-,przepisy,52964.html
http://www.gotujmy.pl/kasza-gryczana--z-kurnej-chaty--,przepisy,58358.html
http://www.gotujmy.pl/kurna-chata-jak-drzewiej-damy-gotowaly,przepisy,56373.html

Podpowiadam – że wbrew obiegowej opinii , że włoszczyznę przywiozła do nas Bona – to dzika marchew , kapusta polna i inne warzywa były u nas znane od wieków .Za to ziemniaków na pewno nie ( pomidorów i papryki też nie ) – zastępczo polecam brukiew ( pieczoną , puree z gotowanej , zupę z brukwi ) . Zamiast cukru – miód . A mięsko zamacerowane w ziołach i miodzie – pycha – wcale nie potrzeba innych przypraw. Zagęszczanie sosów piernikiem mało że podnosi smak to odpowiada czasom bo pierniki to pierwsze ciasta w dodatku długotrwałe .
Grzyby i dzikie owoce ( głóg , tarnina, czarna porzeczka , malina, jeżyna, jabłka dziczki, polna grusza , śliwa to doskonałe uzupełnienie jadłospisu .
Kisiele z soków owocowych słodzonych miodem robione na bazie mąki ziemniaczanej .
Zupy krupniki, polewki , chłodniki, żury .
Kandyzowane korzenie tataraku , ciasteczka fiołkowe ( bezy z płatkami fiołkowymi ) , cukierki ślazowe z malwy ( z miodem ) .
Ryby , raki , małże rzeczne ( z czystych wód )
Szczaw, ogórki, pasternak, skorzenera ( pasternak pieczony jest pyszny ) .
Sałatki z polnego zielska ( pokrzywa, dziki czosnek, rzeżucha , kwiaty nasturcji ( + nasiona zamarynowane w zalewie octowej jako polskie kapary ) .
http://www.gotujmy.pl/domowe-kapary-wg-babcigramolki-,przepisy,47721.html
Musztardy własnoręcznie robione
http://www.gotujmy.pl/musztardy-prababci-,przepisy,57174.html


Aż Ci zazdroszczę tej wyprawy.

Odpowiedz na/ edytuj Grunwaldzkie menu 1410 rok