Jak dodać wartościową poradę kulinarną

Obserwuj wątek

Odp: Jak dodać wartościową poradę kulinarną

przejs
  • przejs

  • Posty: 94
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 7
Ja mam pytanie. Czy jeśli porada nie została dodana od ponad tygodnia to znaczy ,że nie kwalifikuje się do publikacji? Pytam, bo takiej informacji nie ma ( w przypadku przepisów wiemy,że przepis został zablokowany jeśli coś jest nie tak), a jeśli na Gotujmy się nie przyda to może tekst gdzie indziej wykorzystam
Pozdrawiam

Odp: Jak dodać wartościową poradę kulinarną

cherry
  • cherry

  • Posty: 1003
  • Przepisy: 466
  • Artykuły: 664
Witam wszystkich. Piszę tu aby odświeżyć zapomniany watek - porady nie na temat nie sa publikowane. Czekamy na porady kulinarne (wymiana oleju w silniku to nie jest porada kulinarna, nie wiem czy wiecie)

Odp: Jak dodać wartościową poradę kulinarną

cherry
  • cherry

  • Posty: 1003
  • Przepisy: 466
  • Artykuły: 664
Ewelino,
właśnie testuję to o czym mówisz i rzeczywiście - mimo zastosowania formatowania tekst pozostaje jednolity :/ Wyjaśnię to a tymczasem do upartego będę Wasze artykuły poprawiać.

Mam jeszcze 1 uwagę, na pewno osoba o której napiszę będzie wiedziała o czym mówię

porady dotyczące odpowiedniego ubioru na pogrzeb, wymiany wizytówek czy wsiadania do samochodu - z gracją to nie są porady kulinarne. Dział "savoir vivre" służy nam do "stołowego" savoir vivre'u, zachowania w restauracji, przy stole, podczas poczęstunku, zasad dotyczących nakładania do stołu itp

zmieniono 1 raz (ostatnio 18 paź 2011 11:11 przez cherry)

Odp: Jak dodać wartościową poradę kulinarną

ewelina.mn
  • ewelina.mn

  • Posty: 21
  • Przepisy: 663
  • Artykuły: 406
Chciałam odnieść się do 3 zasady, a mianowicie - o klawiszu ENTER. Kiedy piszę poradę, zawsze dbam o to aby graficznie układała się przejrzyście. Używam klawisza enter wielokrotnie, aby podzielić tekst na mniejsze fragmenty. Niestety, po publikacji, moje artykuły stanowią jeden spójny tekst, wszystko jest ze sobą zlane i mało czytelne. Czy da się coś z tym zrobić?

Jak dodać wartościową poradę kulinarną

cherry
  • cherry

  • Posty: 1003
  • Przepisy: 466
  • Artykuły: 664
Kochani

w związku z tym, że dodajecie coraz więcej porad chciałabym, abyście przeczytali mój post. To ułatwi pracę nam wszystkim - redaktorom, którzy sprawdzają porady pod względem jakości oraz Wam - dzięki czemu Wasze porady będą mogły zostać opublikowane. Czasem zgłaszacie na forum (lub do mnie), że dodaliście poradę kilka dni temu, a do tej pory nie została zaakceptowana. Dzieje się tak dlatego, że mam naprawdę dużo pracy z dostosowaniem Waszej porady. Sam tytuł najczęściej niczego nie mówi, treść pisana jest "na kolanie", tak, że nawet nie zawsze wiem o czym chcielibyście napisać (pod warunkiem oczywiście, że piszecie w temacie kulinariów, ponieważ codziennie dostajemy porady takie, jak np. "Jak wyczyścić tapicerkę", albo "Jak rozgrzać się w zimowy wieczór", a w treści "wypij smacznego grzańca. Dodaj przyprawy - gorący napój Cię rozgrzeje". Mam wrażenie, że niektórzy sądzą, że tych porad nikt nie przegląda...
Stąd kilka czytelnych sugestii. Porady nie na temat i zupełnie bezwartościowe nie będą publikowane.

1. Tytuł

Unikamy tutułów jednowyrazowych, np. Smalec. W treści takiego artykułu autor pisze co zrobić, by smalec łatwiej rozprowadzić na chlebie. Skoro tak - napomknijmy o tym w tytule.

2. Zajawka

Kluczowa zasada - zaczynajmy ją wielką literą i kończymy kropką. Zajawka nie jest powtórzeniem tytułu - niech zawiera informację o czym jest porada.

3. Treść

Staramy się, aby była czytelna. Używamy polskich znaków, pamiętamy o interpunkcji. W przepisach jest łatwiej - składniki wypisane w słupku już pozwalają na większą czytelność. Jeśli treść porady jest długa, pamiętajmy o klawiszu ENTER. Tekst podzielony na akapity jest przejrzystszy.

4. Długość porady

Wartość porady nie tkwi w ilości znaków, jednak jednozdaniowa porada zazwyczaj nie mówi nic nowego.

5. Zdjęcia

Do porad dodajemy tylko własne zdjęcia - nie pobieramy z Internetu "czegokolwiek". Jeśli nie mamy odpowiedniego zdjęcia - po prostu zostawmy to miejsce puste.


Dziękuję, Cherry

Odpowiedz na/ edytuj Jak dodać wartościową poradę kulinarną