Strona główna Pomoc kuchenna - Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

1 2 3 4 5 6 7
agabi22
offline
Srebrny Ekspert

agabi22
 P.W. 
Profil

Posty: 333
Przepisy: 493
Artykuły: 9

Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 18:55
Oglądam zdjęcia na stronie i coraz więcej wychodzi jak spod ręki profesjonalnego fotografa Zapraszam wszystkich do dodawania porad jak zrobić dobre zdjęcie potrawy, jak ją uchwycić? gdzie robić? a może czy przerabiać

Czekam z niecierpliwością na wasze odpowiedzi.
agabi22
offline
Srebrny Ekspert

agabi22
 P.W. 
Profil

Posty: 333
Przepisy: 493
Artykuły: 9

Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 18:58
Gdy ja próbuję zrobić zdjęcie widać wszystko co mam wkoło gdy przybliżam talerz nie mieści mi się w kadrze. Moje 1 pytanie. Czy robicie zdjęcia na specjalnym tle?
edytaha
offline
Złoty Ekspert

edytaha
 P.W. 
Profil

Posty: 968
Przepisy: 687
Artykuły: 3

Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 19:05
Świetny wątek, też chciałabym robić dobre zdjęcia, ale chyba nie osiągnę tego moim aparatem...


Opis: kuchennezapiskiedyty.blogspot.
Oceń:
0
Reklama

Natala1210
agabi22
offline
Srebrny Ekspert

agabi22
 P.W. 
Profil

Posty: 333
Przepisy: 493
Artykuły: 9

Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 19:11
nie sądzę żeby każdy posiadał profesjonalny sprzęt tak więc czekamy na wpisy!
jak zrobić zdjęcie zwykłym aparatem
anemon
offline
Srebrny Ekspert

anemon
 P.W. 
Profil

Posty: 85
Przepisy: 484
Artykuły: 3

Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 19:22
agabi22 napisał(a):

Gdy ja próbuję zrobić zdjęcie widać wszystko co mam wkoło gdy przybliżam talerz nie mieści mi się w kadrze. Moje 1 pytanie. Czy robicie zdjęcia na specjalnym tle?

Mam ten sam problem, zawsze mieszczą mi się na zdjęciu rzeczy, których tam być nie powinno. Robię zdjęcia zawsze blisko okna i staram się, aby tłem był blat stołu na, którym stoi talerz i aby tego stołu było jak najmniej.
Świetny i potrzebny wątek.
Babciagramolka
offline
Platynowy Ekspert

Babciagramolka
 P.W. 
Profil

Posty: 2790
Przepisy: 2750
Artykuły: 7 MODERATOR

Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 19:39
Nie wiem czy uznacie że mam prawo udzielać rady innym ale może tak - z własnego doświadczenia i tego czego nauczyłam się przez 4 lata robienia zdjęć potrawom wiem parę rzeczy :

- fotografować potrawę ułożoną do specjalnie do zdjęcia a nie talerz do podania na stół ( wyjątek sałatki , półmiski z czymś tam ) - lepiej nalać np. zupę na talerz - popracować nad ustawieniem ,kliknąć kilka zdjęć pod różnym kątem a potem podgrzać do zjedzenia niż spieszyć się że wystygnie

- nie robić zdjęcia mięsa w sosie ( wyjątkiem są gulasze bo tu sie inaczej nie da ) - zrazy , bitki itp - wszystko co z sosem lepiej wyjąć z tego sosu yak by z niego obciekło ( nawet zebrać sos z miesa ) - ułożyć , polać odrobiną sosu tak by nie był rozlewającą sie plamą tylko raczej kroplami , stróżką - udekorować

- pomyśleć przed robieniem zdjęcia czym można potrawę przyozdobić ( jakaś natka pietruszki , szczypta grubo zmielonego pieprzu , pasek papryki lub pomidora )

- najlepiej mieć jednolite tło lub ustawić jakąś pasującą do potrawy aranżację - doskonale sprawdza się szeroki biały parapet okienny ( ja np teraz robię podkład z białego kwadratowego talerza na którym układam potrawę lub stawiam talerz , miseczkę - a jako tło mam biały półmisek oparty o kuchenną ścianę - talerz dostawiam do półmiska )

-marchew w zupie - dobrze jest wyjąć kilka kawałków z zupy - opłukać i dopiero taką kłaść na wierzchu zupy do zdjęcia

- warto sprawdzić po ściągnięciu zdjęcia na komputer czy nie trzeba poprawić kontrastu zdjęcia i jasności - przyciąć boki itp

- mnie osobiście nie wychodzą zdjęcia na niebieskim podkładzie - co bym nie robiła jest sine

- nie musimy robić zdjęcia obiadu jeśli dajemy przepis tylko np na kotlet ( chodzi mi o to że jak przepis jest na kotlet to lepiej pokazać 2-3 kotlety z jakąś dekoracją ale już bez surówki i ziemniaków obok - zapełniony talerz wygląda na zdjęciu gorzej niż pojedyńczy element o który nam chodzi )

- nie wychodzą mi zdjęcia zup zaciągniętych śmietaną - wolę zrobić zdjęcie samej zupy podając śmietanke osobno bo jak doleję śmietanki to kolory się rozmywają

- warto eksperymentować ze sposobem ułożenia potrawy do zdjęcia ( jakieś oparcie kotleta na kulce z puree ziemniaczanego , ułożenie placków ziemniaczanych w wieżyczkę z czymś zielonym na czubku

Tyle mi przychodzi do głowy . I jeszcze jedno- namiętnie podglądam zawodowych fotografów kulinarnych i staram się podpatrzyć pomysły na sposób podania , udekorowania .


Opis: Mówcie mi - Bunia
Oceń:
2
bajtek
offline
Mistrz Kuchni

bajtek
 P.W. 
Profil

Posty: 246
Przepisy: 49
Artykuły: 0

Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 20:06
agabi22 napisał(a):

Gdy ja próbuję zrobić zdjęcie widać wszystko co mam wkoło gdy przybliżam talerz nie mieści mi się w kadrze. Moje 1 pytanie. Czy robicie zdjęcia na specjalnym tle?

1. Tak, ja staram się używać za tło...biały brystol /w lecie nie potrzeba, bo jest bardzo jasno/.
2. Zdjęcie należy robić przy oknie
3. Najważniejsze : zdjęcie najkorzystniej robić BEZ LAMPY BŁYSKOWEJ /wtedy są widoczne wszystkie żywe kolory/
4.Zdjęcie robić w "MAKRO". lub przycinać w aparacie
Dla przykładu wklejam 2 zdjęcia w robione w MAKRO

obrazek

obrazek

iza.k
offline
Szef Kuchni

iza.k
 P.W. 
Profil

Posty: 6
Przepisy: 33
Artykuły: 3

Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 20:43
No ja mam tylko aparat w tel i moje zdjęcia są kiepskie, że czasami nie ma co wstawić...
pacpaw
offline
Platynowy Ekspert

pacpaw
 P.W. 
Profil

Posty: 189
Przepisy: 1428
Artykuły: 0

Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 20:43
Babciagramolka napisał(a):

(...)
- nie robić zdjęcia mięsa w sosie ( wyjątkiem są gulasze bo tu sie inaczej nie da ) - zrazy , bitki itp - wszystko co z sosem lepiej wyjąć z tego sosu yak by z niego obciekło ( nawet zebrać sos z miesa ) - ułożyć , polać odrobiną sosu tak by nie był rozlewającą sie plamą tylko raczej kroplami , stróżką - udekorować


Zwróciłem kiedyś uwagę, że też kucharze podając danie małą ilością sosu skrapiają mięso, a najczęściej odrobiną sosu polewają talerz. Wiecie może jaki jest tego powód?
Ciężko jest mi się przyzwyczaić do tych małych ilości sosu - lubię obficie pososić


Opis: per aspera ad astra
Oceń:
0
Wokalista
offline
Arcymistrz Kuchni

Wokalista
 P.W. 
Profil

Posty: 77
Przepisy: 543
Artykuły: 0

Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

06 gru 2011 20:58
Oczywiście że specjalne tło to podstawa , można to zauważyć w moich byłych zdjęciach które był robione telefonem komórkowym na byle czym ,a teraz wykonuje zdjęcia na białym tle w miejscu jak najbardziej naświetlonym ale bez przesady i aparatem cyfrowym. Aparat nie jest najważniejszy w fotografii bo to nie aparat robi zdjęcia lecz fotograf, ja mam aparat za który kosztuje chyba jakieś 250zl może góra 300 z konkursu i jakoś nie narzekam chodź pewnie mogło by być lepiej.

Podstawa u mnie przynajmniej to białe tło (może być prześcieradło , lub odwrócony kalendarz na białą stronę).
I aparat z funkcją "super makro" zawsze zdjęcia potraw wykonuje na "super makro" nie ma innej opcji
To tyle ode mnie

Resztę pytajcie specjalistów


Opis: kulinarne-pasje.blogspot.com
Oceń:
-2
1 2 3 4 5 6 7
 

Odpowiedz na/ edytuj Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

Musisz być zalogowany. Jeśli nie masz konta, zarejestruj się.
 

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane