Strona główna Wyposażenie kuchni - jaką płyte wybrać?

jaką płyte wybrać?

Rybka83
offline
Kuchcik

Rybka83
 P.W. 
Profil

Posty: 2
Przepisy: 4
Artykuły: 0

jaką płyte wybrać?

17 mar 2009 15:02
Mam dylemat, niebawem będę urządzać nową kuchnie. Ponieważ nie będziemy mieć gazu, pozostaje mi kupić płytę elektryczną lub indukcyjną. Którą polecacie i czy to prawda, że do indukcyjnej muszą być specjalne garnki?
astra
offline
Mistrz Kuchni

astra
 P.W. 
Profil

Posty: 605
Przepisy: 37
Artykuły: 0

Odp: jaką płyte wybrać?

17 mar 2009 19:33
Do płyty indukcyjnej muszą byc specjalne garnki. Mam porównanie, bo w domu gotuje na płycie ceramicznej a w poprezdniej pracy przez 2 lata gotowałam na indukcji i wybrałabym ...... kuchnię gazową . Na idukcji gotuje się szybko i niby oszczednośc prądu ale jedzenie mi nie za bardzo smakuje ... tak szybko gotowane.
zuzi
offline
Arcymistrz Kuchni

zuzi
 P.W. 
Profil

Posty: 2077
Przepisy: 174
Artykuły: 13

Odp: jaką płyte wybrać?

18 mar 2009 07:24
Dobre pytanie-też się pod nim podpisuję bo mam taki sam dylemat.
Przynajmniej czegoś się dowiem.


Opis: Życie jest jak bombonierka...
Oceń:
0
Reklama

Natala1210
Borubar
offline
Szef Kuchni

Borubar
 P.W. 
Profil

Posty: 298
Przepisy: 3
Artykuły: 1

Odp: Odp: jaką płyte wybrać?

18 mar 2009 20:58
Ja jako ze lubie udogodnienia i nie bawi mnie sterczenie przed garnkiem z woda przez 15 min az sie zagotuje, wybralbym indukcje.

Mam indukcje od ponad roku, z systemem szybkie gotowanie, zagotowanie 1 L wody to mniej niz 2 minuty.

Garnki owszem musisz kupic specjalne ze stalowym dnem (wystarczy sprawdzić czy sie 'magnesuje') Najtańsze do kupienia w Ikei od 20-30 zl/szt.

No i najważniejsza zaleta indukcji... sa najbezpieczniejsze, w najgorszym wypadku plyta bedzie miala z 50-60 stopni i to glownie od nagrzanego garnka.






zmieniono 1 raz (ostatnio 18 mar 2009 20:58 przez Borubar)



Opis: Moderator też człowiek
Oceń:
0
stokrotka24
offline
Kucharz

stokrotka24
 P.W. 
Profil

Posty: 59
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Odp: jaką płyte wybrać?

31 mar 2009 21:57
Jedzenie szybko gotowane jest mniej smaczne? czyli z szybkowaru też? bo rozważam zakup.


Opis: Udanego weekendu :)
Oceń:
0
misia53
offline
Srebrny Ekspert

misia53
 P.W. 
Profil

Posty: 7268
Przepisy: 345
Artykuły: 0

Odp: jaką płyte wybrać?

02 kwi 2009 13:48
Ja nie polecam płyty indukcyjnej . Garnki do niej są drogie,te tanie z Ikei absolutnie nie polecam- przepalają się.i ogólnie to bzyk , bzyk co jakiś czas nie podoba mi się (ale rzecz gustu)


Opis: SMACZNEGO
Oceń:
0
ag02ta
offline
Kuchcik

ag02ta
 P.W. 
Profil

Posty: 1
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Odp: jaką płyte wybrać?

04 sty 2010 13:35
witam was wszystkich siedze w tym internecie i tak czytam o tych płytach i gazówkach i nic z tego nie wychodzi jaki jest naprawde rachunek za prad przy indukcji bo ja urzadzam kuchnie i tak czytam kazde forum i tak naprawde nikt nie pisze jaki jest rachunek za prad ja mam gaz podlaczony i niewiem co wybrac
Miron
offline
Kuchcik

Miron
 P.W. 
Profil

Posty: 4
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Odp: jaką płyte wybrać?

03 lut 2010 17:45
Ja mam płytę indukcyjną Candy CI 640 C. Taka płyta niestety dużo zżera prądu ok 6kw w porównaniu zmywarka czerpie 1kw. to spora różnica.
ale ja nie żałuje tego zakupu. Grzanie indukcyjne jest czymś co strasznie ułatwia nam życie. Szybkość z jaką gotuje się woda mieści się poniżej minuty można potrawy trzymać w odpowiedniej temperaturze, bez stresu że coś się może przypalić. łatwo się czyści taką płytę.
dużo plusów ma taka płyta.
annamaria
offline
Szef Kuchni

annamaria
 P.W. 
Profil

Posty: 19
Przepisy: 75
Artykuły: 0

Odp: jaką płyte wybrać?

04 mar 2010 16:49
Myślę, że lepsza będzie elektryczna.
maciek_001
offline
Kucharz

maciek_001
 P.W. 
Profil

Posty: 22
Przepisy: 9
Artykuły: 0

Odp: jaką płyte wybrać?

06 mar 2010 02:32
Całe moje doświadczenie, to wieloletnie użytkowanie kuchni gazowej i również wieloletnie gotowanie na dwóch różnych rodzajach płyt elektrycznych (ceramicznych). Indukcyjnej kuchni nie miałem, chociaż zdaję sobie sprawę jak działa i jakie może mieć cechy.

Kuchnia gazowa nie ma dużej sprawności, gdyż duża część energii pochodzącej ze spalanego gazu idzie w powietrze.
Ma zalety, do których należy prosta, wzrokowa ocena wielkości potrzebnego płomienia. Tak pracuje większość ludzi, nie patrząc na ustawienie kurka od gazu.
Drugą zaletą jest dość szybka reakcja na zwiększony lub zmniejszony płomień. Tutaj nie ma opóźnienia i ciepła szczątkowego, jak w płycie ceramicznej.
Wadą jest silne nagrzewanie nad końcem płomienia gazowego (kółko), gdyż tam występuje b. duża temperatura. Jeśli mamy naczynie z cienkim dnem a w środku coś innego, niż wodę, no to musimy uważać, żeby nie przypalić.
Patelnia z niewłaściwym dnem niezbyt nadaje się do smażenia na gazie, gdyż jej dno nagrzewa się zgodnie z kształtem płomienia i lubi przypalać.
Poza tym spaliny gazowe nie są zaletą.
Ale zaletą jest to, że gdy nad kuchnią gazową wyślizgnie się coś z ręki i spadnie, raczej strat nie ma.
Trzeba tylko posprzątać, co można zrobić prawie od razu.

 

Odpowiedz na/ edytuj jaką płyte wybrać?

Musisz być zalogowany. Jeśli nie masz konta, zarejestruj się.
 

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane