Kasztany jadalne - pieczenie

Obserwuj wątek

Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

gastronomix
Tutaj macie parę ciekawych informacji o kasztanach jadalnych - http://www.megapedia.pl/kasztany-jadalne.html - opis produktu, zastosowanie, o tym jak przyrządzić Polecam przeczytać

Odp: Odp: Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

cherry
  • cherry

  • Posty: 1003
  • Przepisy: 466
  • Artykuły: 664
Puree dosyć proste, warto wypróbować. Dziękuję

Czyli piecze się kasztany tak po prostu, bez konkretnego przyprawienia? a później trzeba je czymś dosmaczyć? jak to robicie?

Odp: Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
iwi69 napisał(a):

Bahus napisał(a):

Służę przepisem. (przywiozłem go z Belgii) Tak robię to puree

Puree z kasztanów jadalnych.

1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.


Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.

Proporcja na 6 osób.

(zdjęcie z internetu)

A zapomnialam tez robilam ciasto jest duzo roznych przepisow.


To dawaj te przepisy tutaj...(nawet jeśli nie są Twoje... tyle że zaznacz to). Wkrótce będzie już można kupić kasztany, więc dobrze mieć przepisy

Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

iwi69
  • iwi69

  • Posty: 1323
  • Przepisy: 200
  • Artykuły: 2
Bahus napisał(a):

Służę przepisem. (przywiozłem go z Belgii) Tak robię to puree

Puree z kasztanów jadalnych.

1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.


Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.

Proporcja na 6 osób.

(zdjęcie z internetu)

A zapomnialam tez robilam ciasto jest duzo roznych przepisow.

Odp: Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

iwi69
  • iwi69

  • Posty: 1323
  • Przepisy: 200
  • Artykuły: 2
cherry napisał(a):

Bahus napisał(a):

Osobiście za pieczonymi nie przepadam, ale pure z nich do pieczeni (kaczka, karkówka) to rewelacja. W kuchni francuskiej uważane za "dopust boży" ...


Bahus, a jak robisz pure z kasztanów? jestem w tej materii zupełnie zielona :/

Robie czesto pieczone kasztany.To bardzo proste.Patelnia teflonowa,lekko posmarowac oliwa z oliwek i kladziemy kasztany przykryc i pieczemy.

Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Służę przepisem. (przywiozłem go z Belgii) Tak robię to puree

Puree z kasztanów jadalnych.

1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.


Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.

Proporcja na 6 osób.

(zdjęcie z internetu)
obrazek


zmieniono 2 razy (ostatnio 21 wrz 2010 18:11 przez Bahus)

Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

cherry
  • cherry

  • Posty: 1003
  • Przepisy: 466
  • Artykuły: 664
Bahus napisał(a):

Osobiście za pieczonymi nie przepadam, ale pure z nich do pieczeni (kaczka, karkówka) to rewelacja. W kuchni francuskiej uważane za "dopust boży" ...


Bahus, a jak robisz pure z kasztanów? jestem w tej materii zupełnie zielona :/

Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Osobiście za pieczonymi nie przepadam, ale pure z nich do pieczeni (kaczka, karkówka) to rewelacja. W kuchni francuskiej uważane za "dopust boży" ...

Kasztany jadalne - pieczenie

cherry
  • cherry

  • Posty: 1003
  • Przepisy: 466
  • Artykuły: 664
Mam pytanie, czy piekliście kiedyś kasztany? Moja babcia od kilku lat pielęgnuje własne drzewko, i dopiero teraz pomyślałam, że można je wykorzystać nie tylko do ozdoby ogródka. Jak je upiec (słyszałam, że takie są najsmaczniejsze).

Końcem października powinny być już dobre do zebrania

Odpowiedz na/ edytuj Kasztany jadalne - pieczenie