Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Obserwuj wątek

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

2milutka
  • 2milutka

  • Posty: 365
  • Przepisy: 1386
  • Artykuły: 31
nie zawsze Ewa zatwierdza z odstępami po edycji.. Chyba ze dokona tego moderator a tak to lipa.. wszystko w kupie..

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

pacpaw
  • pacpaw

  • Posty: 190
  • Przepisy: 1428
  • Artykuły: 0
zewa napisał(a):

Ale jest jak na razie na to rada, jak dodasz przepis to edytuj go i ponownie oddziel enterami tekst. Wtedy zapisze Ci już z odstępami.


a wiesz, że tak próbowałem i dalej mam tekst w jednym ciągu

http://gotujmy.pl/wszechstronna-pasta-wielowarzywna,przepisy-baklazan-przepis,211873.html

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

zewa
  • zewa

  • Posty: 1101
  • Przepisy: 2176
  • Artykuły: 131
Ja już kiedyś zgłaszałam to aby była możliwość właśnie oddzielania sposobu przygotowania ale jak widać na tym się skończyło. Bo np. pisząc przepis i opisując przygotowanie i tu podam przykład : Ciasto, masa, czy farsz itd jasne jest, że przepis jest czytelniejszy. Ale jest jak na razie na to rada, jak dodasz przepis to edytuj go i ponownie oddziel enterami tekst. Wtedy zapisze Ci już z odstępami.

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

pacpaw
  • pacpaw

  • Posty: 190
  • Przepisy: 1428
  • Artykuły: 0
Zwróciłem uwagę, że nie w niektórych przepisach sposób przygotowania nie jest pisany jednym ciągiem, tylko np. 2-3 zdania, a potem pojawia się pusta linijka.

Zdecydowanie lepiej to wygląda niż tekst wpisywany ciągiem. Próbowałem to osiągnąć wpisując przepis z eneterami jednak i tak zjadło mi te wolne przestrzenie.

Od czego to zależy?

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Babciagramolka
Babciagramolka napisał(a):

Chciałam zweócić uwagę na kilka spraw :

1)-- Tytuł przepisu ładniej wygląda gdy jest napisany z dużej litery.To samo dotyczy Zajawki , nie wspominając już o zaczynaniu zdań w opisie z dużej litery o czym niektórzy notorycznie zapominają.

2)-- Podawanie ilości składników . Piszcie proszę ( dla wygody czytajacych) jeśli określacie ilość np. 1 słoik - jakiej jest pojemności ( to samo dotyczy opakowania - ile waży ). Bardzo ciężko jest wyobrazić sobie potrawę jeśli nie wiemy czy np. ma być 750 ml majonezu, 400 ml czy mniej .




Nadal wiele osób nie stosuje się do tych zasad Regulaminu .
Dodatkowo przypominam , że tylko zdjęcie główne ma przedstawiać gotową potrawę - pozostałe zdjęcia mają pokazywać etapy przygotowywania tej potrawy.

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Babciagramolka
Chciałam zweócić uwagę na kilka spraw :

1)-- Tytuł przepisu ładniej wygląda gdy jest napisany z dużej litery.To samo dotyczy Zajawki , nie wspominając już o zaczynaniu zdań w opisie z dużej litery o czym niektórzy notorycznie zapominają.

2)-- Podawanie ilości składników . Piszcie proszę ( dla wygody czytajacych) jeśli określacie ilość np. 1 słoik - jakiej jest pojemności ( to samo dotyczy opakowania - ile waży ). Bardzo ciężko jest wyobrazić sobie potrawę jeśli nie wiemy czy np. ma być 750 ml majonezu, 400 ml czy mniej .

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Babciagramolka
Kochani

Zwróćcie proszę uwagę na to , że zgodnie z Regulaminem zdjęcie główne przedstawia gotową potrawę a pozostałe etapy jej przygotowania . Nie można ( a często tak jest) wstawiać jako ostatnie zdjęcie takiego samego jak pierwsze gotowej potrawy lub jego fragmentu. Z przykrością muszę je blokowac bo czasem są to śliczne zdjęcia.
Pomyślcie przed przystąpieniem do gotowania czy pieczenia że potrzebujecie 5 zdjęć ( 1 gotowej potrawy i 4 z gotowania ) .

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Babciagramolka
Trochę o zaznaczaniu kategorii. Często zdaża się, że wstaiając sałatki czy potrawy lub nawet desery zaznaczacie kategorię vegańskie. Tyle , że równie często jest to błędne . Przypominam , że veganie nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego a wiec w potrawie nie moze być :
- jajek
-sera (ani białego, ani żółtego , ani topionego)
- jogurtu
-kefiru
-mleka
-śmietany lub śmietanki
-miodu ( bo robią go pszczoły a to też zwierzę)
-majonezu ( bo z jajek)
- galaterek z żelatyną ( bo robi się ją jako wyciąg z kości zwierzęcych )

i tak dalej i tak dalej .

Wszystkie takie przepisy bezpieczniej zaliczyć do kategorii wegetariańskie.

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

kołczu
  • kołczu

  • Posty: 741
  • Przepisy: 77
  • Artykuły: 1148
Ja mogę tylko powiedzieć, że od dawna tak wiele się o pączkach nie dowiedziałem

Co do KATEGORII PROMOWANEJ - zasady wydają mi się już jasne (chociaż to tylko moje zdanie) - cytrus w potrawie musi być jednym z głównych składników, składnikiem istotnym dla danej potrawy, bez której traciłaby ona wiele ze swojej tożsamości - byłaby inną potrawą.

Również zamieszanie z kategorią p. bierzemy sobie do serca - będzie lepiej

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

redakcja
  • redakcja

  • Posty: 138
  • Przepisy: 171
  • Artykuły: 2208
Macie rację - przy następnych konkursach będziemy bardziej dokładni Jako, że tłusty czwartek już jutro najlepiej chyba uznać, że "wszystkie pączki nasze są" (oprócz serowych oponek )

Resztę pozostajemy Waszej inwencji, jeżeli Wasz przepis został usunięty z kategorii konkursowej - prosimy dodajcie go ponownie, albo napiszcie na naszą skrzynkę - dodamy go my.

Jeszcze raz przepraszamy za zamieszanie i obiecujemy - następne konkursy będą miały zasady jasne jak słońce w bezchmurny lipcowy poranek

Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami