Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Obserwuj wątek

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

2milutka
  • 2milutka

  • Posty: 372
  • Przepisy: 1493
  • Artykuły: 31
skórka otarta z cytryny w pączkach nie znalazła się w premiowanej a przepis na skórkę jako kandyzowana jest premiowany ...gdzie tu logika?

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Babciagramolka
Myślę, że poprosimy o rozstrzygnięcie kołczu lub zozolek bo jak zwykle tam gdzie coś zależy od indywidualnej oceny jest to trudne .

Zostawiam na razie wszystko tak jak jest - w razie czego można punkty za kategorię premiowaną ,, doklikać " albo przepis zaliczyć do konkursowych.

Piszę do Admina z prośbą o przypatrzenie się zasadom.

Odp: Odp:

2milutka
  • 2milutka

  • Posty: 372
  • Przepisy: 1493
  • Artykuły: 31
Beatris napisał(a):

2milutka napisał(a):

Beatris tylko że pączki pieczone w piekarniku to moim zdaniem nie pączki tego nie da się zmienić ,mogą być kształtu przedziwnego ale drożdżowe i smażone w tłuszczu nadziane czym się chce...tak jak pisze Babciagramolka....

Co do cytrusów nie we wszystkim zgodzę się bo sok z cytryny dany np do ciasta znacząco wpływa na jego smak...


Ok zgadzam się, jeżeli chodzi o tradycyjne pączki. Ale zamysłem konkursu miały być chyba fantazyjne, czyli nierzeczywiste, wyobrażone (wg słownika języka polskiego) i wyraźnie jest napisane w artykule o konkursie, że wybór "sposobu pieczenia [!]" należy do nas.

to fakt.....Trochę to wprowadza zamieszania bo przeczy jedno drugiemu...

Odp:

Beatris
  • Beatris

  • Posty: 122
  • Przepisy: 2198
  • Artykuły: 0
2milutka napisał(a):

Beatris tylko że pączki pieczone w piekarniku to moim zdaniem nie pączki tego nie da się zmienić ,mogą być kształtu przedziwnego ale drożdżowe i smażone w tłuszczu nadziane czym się chce...tak jak pisze Babciagramolka....

Co do cytrusów nie we wszystkim zgodzę się bo sok z cytryny dany np do ciasta znacząco wpływa na jego smak...


Ok zgadzam się, jeżeli chodzi o tradycyjne pączki. Ale zamysłem konkursu miały być chyba fantazyjne, czyli nierzeczywiste, wyobrażone (wg słownika języka polskiego) i wyraźnie jest napisane w artykule o konkursie, że wybór "sposobu pieczenia [!]" należy do nas.

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

2milutka
  • 2milutka

  • Posty: 372
  • Przepisy: 1493
  • Artykuły: 31
Beatris tylko że pączki pieczone w piekarniku to moim zdaniem nie pączki tego nie da się zmienić ,mogą być kształtu przedziwnego ale drożdżowe i smażone w tłuszczu nadziane czym się chce...tak jak pisze Babciagramolka....

Co do cytrusów nie we wszystkim zgodzę się bo sok z cytryny dany np do ciasta znacząco wpływa na jego smak...

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Beatris
  • Beatris

  • Posty: 122
  • Przepisy: 2198
  • Artykuły: 0
A co ze stwierdzeniem cyt: "'Wasze wypieki mogą mieć różne kształty, nadzienie, polewy a także sposób pieczenia - wybór należy do Was." Chodzi mi o wyrażenie "sposób pieczenia" - nie jest napisane rodzaj tłuszczu użytego do smażenia, tylko właśnie sposób pieczenia, czyli pieczone też mogą być. Jak sama piszesz nie można zmieniać zasad wstecz. A poza tym konkurs nie jest na tradycyjne pączki, tylko fantazyjne i przepisy zgłaszane do konkursu mają odbiegać od tych tradycyjnych. Chyba, że coś źle zrozumiałam.

zmieniono 1 raz (ostatnio 05 lut 2013 17:22 przez Beatris)

: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Babciagramolka
Pyza napisał(a):

moim zdaniem dobrze by było też żeby przepisy miały zdjęcia i to nie tylko gotowej potrawy, ale także z przygotowań gdzie widać używane cytrusy - przyznam, że w kilku przypadkach mam poważne wątpliwości czy w daniu faktycznie użyto cytrusa jakiegokolwiek...


Zgadzam się ale to by trzeba wnioskować o taki wymóg przy następnych kategoriach premiowanych - nie można zasad zmienić wstecz

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
moim zdaniem dobrze by było też żeby przepisy miały zdjęcia i to nie tylko gotowej potrawy, ale także z przygotowań gdzie widać używane cytrusy - przyznam, że w kilku przypadkach mam poważne wątpliwości czy w daniu faktycznie użyto cytrusa jakiegokolwiek...

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Babciagramolka
Ostatnio wiele problemów przysparza kwalifikowanie / lub nie do dwóch kategorii
Wyjaśniam jeszcze raz .
1)----- W konkursie na ,, Fantazyjne pączki " biorą udział przepisy na ciastka które zaliczamy do pączków czyli wg Wikipedii:
,,...Pączek – pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. Tradycyjnie zawija się pączki nadzieniem (marmoladą) przed smażeniem. Często jednak są nadziewane po usmażenie konfiturą różaną lub owocami, ale też likierem, budyniem, a nawet serem, smażone na kolor ciemno-złoty, na głębokim tłuszczu – smalcu lub oleju, dawniej też na maśle. Gotowy jest zwykle lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
W innych krajach pączki różnią się nieco od polskich. Różnica ta wynika z używania specjalnej mąki i trochę innego sposobu smażenia w tłuszczu...."
Nie ma znaczenie kształt, nadzienie lub jego brak. Ma być drożdżowe i smażone w głębokim tłuszczu .
Faworki i serowe oponki ( nawet jak maja kształt kulek ) odpadają.

2)----Kategoria premiowana w Lutym -Cytrusy :
Zaliczamy do niej przepisy w których owoce cytrusowe są składnikiem potrawy lub smakiem potrawy.
Zakwalifikuje się sos cytrynowy , galaretka pomarańczowa z pomarańczami , mus z mandarynek , koktajl z klementynek i jogurtu , sałatka owocowa ( lub inna ) z kawałkami cytrusów , babka cytrynowa , dżem pomarańczowy itd.
Nie zakwalifikują sie ryba skropiona sokiem z cytryny , ciasto z dodatkiem otartej skórki cytrynowej o innym smaku niż cytrynowe , herbata z cytryną , dresing do sałaty gdzie jest łyżeczka soku z limonki .
Chodzi o to by w tej kategorii były przepisy rzeczywiście mające coś wspólnego ze smakiem cytrusów a nie takie gdzie sie ,, nagina" przepis byle tylko dostać 10 punktów więcej . Bo tak to można by wstawić galaretę z nóżek i kawałkiem cytryny do skropienia jej.
Oczywiście w obu przypadkach przepisy muszą być ze zdjęciami i spełniać wszystkie inne reguły Regulaminu.

Odp Kilka uwag o tym jak pisać przepis by był zgodny z nowymi zasadami

misia5
  • misia5

  • Posty: 2274
  • Przepisy: 701
  • Artykuły: 0
mala-madzia napisał(a):

Ok, super. Przepraszam za dubla


Nie Ty jedna je wstawiasz tak więc nie masz za co przepraszać tym bardziej, że nie robisz tego za każdym razem, gdy wstawiasz przepis Jest jeden taki użytkownik, który notorycznie wstawia po kilka dubli zdjęć i nic sobie nie robi z tego, że my i tak te duble kasujemy. Co przepis to dubel Idzie w zaparte Ciekawe kiedy mu się to znudzi

Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami