Strona główna Porady kulinarne - Lukier i polewa

Lukier i polewa

Henia
offline
Mistrz Kuchni

Henia
 P.W. 
Profil

Posty: 1381
Przepisy: 244
Artykuły: 1

Lukier i polewa

16 lis 2010 08:12
Czy macie jakiś dobry przepis na przygotowanie polewy i lukru? Kupuję gotowe, ale patrząc na zdjęcia ciast z lśniącymi, apetycznymi polewami i lukrami, chciałabym mieć takie same.


Opis: http://polskiesmakiheni.blogsp
Oceń:
0
Marika_1961
offline
Szef Kuchni

Marika_1961
 P.W. 
Profil

Posty: 883
Przepisy: 60
Artykuły: 0

Odp: Lukier i polewa

16 lis 2010 16:26
Mam pare przepisow chociaz ja tez raczej uzywam kupne ale to z czystego lenistwa))
Polewa 1
10dag margaryny
10dag cukru pudru
2 lyzki mleka
3 lyzki dobrego ciemnego kakao
1 lyzeczka maki ziemniaczanej

Wszystkie skladniki stopic,dokladnie wymieszac,na malym ogniu pogotowac 5 minut i goraca polewa polac ciasto

Polewa 2 (do tortow czekoladowych)
3 lyzki dobrego ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru pudru
12,5 dag margaryny
2 lyzki likieru wisniowego
2 lyzki smietanki
1 plaska lyzeczka maki ziemniaczanej

Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka,wymieszac i na bardzo malym ogniu doprowadzic do wrzenia (nie gotpowac!)

Polewa 3
10 dag czekolady
1 lyzka margaryny

Czekolade polamac na drobne kawalki,wlozyc do garnka z margaryna i podgrzewac w kapieli wodnej stale mieszajac,az do uzyskania gladkiej glazury.

Polewa 4
1 lyzka margaryny
3 lyzki smietany
6 lyzek cukru
3 lyzki kakao

Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka,wymieszac i na bardzo malym ogniu doprowadzic do wrzenia (nie gotowac!)

Polewa 5 (do tortow biszkoptowo-serowych)
2 lyzki dobrego ciemnego kakao
2 lyzki cukru pudru
10 dag margaryny
2 lyzki likieru wisniowego
2 lyzki smietanki

Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka,wymieszac i na bardzo malym ogniu doprowadzic do wrzenia (nie gotowac!)

Jutro wpisze pare na lukry


Opis: Warto miec radosc zycia
Oceń:
0
Henia
offline
Mistrz Kuchni

Henia
 P.W. 
Profil

Posty: 1381
Przepisy: 244
Artykuły: 1

Odp: Odp: Lukier i polewa

16 lis 2010 17:27
Marika_1961 napisał(a):

Mam pare przepisow chociaz ja tez raczej uzywam kupne ale to z czystego lenistwa))
Polewa 1
10dag margaryny
10dag cukru pudru
2 lyzki mleka
3 lyzki dobrego ciemnego kakao
1 lyzeczka maki ziemniaczanej

Wszystkie skladniki stopic,dokladnie wymieszac,na malym ogniu pogotowac 5 minut i goraca polewa polac ciasto

Polewa 2 (do tortow czekoladowych)
3 lyzki dobrego ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru pudru
12,5 dag margaryny
2 lyzki likieru wisniowego
2 lyzki smietanki
1 plaska lyzeczka maki ziemniaczanej

Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka,wymieszac i na bardzo malym ogniu doprowadzic do wrzenia (nie gotpowac!)

Polewa 3
10 dag czekolady
1 lyzka margaryny

Czekolade polamac na drobne kawalki,wlozyc do garnka z margaryna i podgrzewac w kapieli wodnej stale mieszajac,az do uzyskania gladkiej glazury.

Polewa 4
1 lyzka margaryny
3 lyzki smietany
6 lyzek cukru
3 lyzki kakao

Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka,wymieszac i na bardzo malym ogniu doprowadzic do wrzenia (nie gotowac!)

Polewa 5 (do tortow biszkoptowo-serowych)
2 lyzki dobrego ciemnego kakao
2 lyzki cukru pudru
10 dag margaryny
2 lyzki likieru wisniowego
2 lyzki smietanki

Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka,wymieszac i na bardzo malym ogniu doprowadzic do wrzenia (nie gotowac!)

Jutro wpisze pare na lukry

Dziękuję Marika! Czekam na lukry!


Opis: http://polskiesmakiheni.blogsp
Oceń:
0
Reklama

Natala1210
luna19
offline
Srebrny Ekspert

luna19
 P.W. 
Profil

Posty: 1157
Przepisy: 572
Artykuły: 0

Odp: Lukier i polewa

16 lis 2010 17:34
Na polewę zawsze gotuję ok 3/4 szkl cukru z ok 1/4 szkl wody
do nitki.. czyli gęsty syrop który przy podnoszeniu łyżki tworzy niteczkę.
potem dodaję kawałek margaryny ok 1/4 kostki 2 łyżki kakao i ucieram aż polewa stanie sie błyszcząca i troche przestygnie. wtedy szybko polewam.. mozna dodać kilka kropli dowolnego aromatu.


Lukier robię bardzo podobnie ..gotuję 1 szkl cukru w wodzie tyle tylko by cukier był mokry ok 1/4 szkl.. gotuję do nitki, dodaję sok z cytryny i ucieram w garnuszku najlepiej wałkiem. az wytworzy sie biały lukier .
Kiedy lukier nam zastyga mozna go podgrzewać a nawet przechować w lodówce do następnego użycia..

obrazek

obrazek

obrazek


zmieniono 3 razy (ostatnio 16 lis 2010 17:38 przez luna19)



Opis: gotowanie-jest-latwe.blogspot.
Oceń:
0
Pyza
offline
Złoty Ekspert

Pyza
 P.W. 
Profil

Posty: 2462
Przepisy: 988
Artykuły: 74

Odp: Odp: Lukier i polewa

16 lis 2010 18:04
a ja idę na łatwiznę i ucieram z kubeczku kilka łyżek cukru pudru z sokiem z połowy albo całej cytryny, po prostu...


Opis: smacznapyza.blogspot.com
Oceń:
0
misia14
offline
Arcymistrz Kuchni

misia14
 P.W. 
Profil

Posty: 411
Przepisy: 288
Artykuły: 17

Odp: Lukier i polewa

16 lis 2010 19:42
co do polew czekoladowych to używam gotowych czekoladowych z tzw wyższej półki....ponieważ mają nieporównywalny smak czekolady i zachowują się jak czekolada, czyli szybciutko obsychają i w przypadku ciasteczek zawsze są suche nawet gdy jest bardzo ciepło.....a te z wyższej półki są dłużej płynne i łatwiej je rozprowadzić na cieście i jest naprawdę cieniutka warstewka czekolady a to bardzo często podnosi smak ciasta czy ciasteczek a poza tym wybieram bardzo często z gorzkiej albo deserowej czekolady polewy( są mniej słodkie).

Lukry robię sama na zimno.....jednak dobrze jest przed przystąpieniem do robienia lukru przesiać cukier puder przez sitko(czasem zostają na sitku kryształki cukru)
Jako bazę do lukru używam soku z cytryny, czasem syropu malinowego, orzechowego. Ucierając na zimno sok z cukrem decyduję jaką konsystencję lukru chcę mieć. Poza tym do podstawowego lukru czasem dodaję kilka kropli barwnika.
lukier wykonany zawsze wyschnie i nigdy się nie lepi....
Marika_1961
offline
Szef Kuchni

Marika_1961
 P.W. 
Profil

Posty: 883
Przepisy: 60
Artykuły: 0

Odp: Lukier i polewa

17 lis 2010 13:39
Lukier pomadkowy
Jest to cukier rozpuszczony w wodzie,ktory doprowadza sie do wrzenia i powstaly syrop gotuje sie ,mieszajac tak dlugo az sie zrobia pecherzyki powietrza.Nastepnie syrop uciera sie tak dlugo az stanie sie gladki i nabierze bialawej barwy


Lukier do zdobienia tortow
25 dag przesianego cukru pudru
1 bialko
sok z cytryny
dowolny barwnik

Cukier z bialkiem energicznie ucierac,dodajac po kropli sok z cytryny.Jezeli lukier bylby zbyt rzadki,trzeba dodac cukru pudru
Z lukru mozna wyciskac nawet bardzo cienkie wzory,pozwalajace pisac i rysowac na torcie dowolne wzory i napisy.


Lukier kawowy
2 bialka
14 dag cukru pudru
1 lyzka kawy rozpuszczalnej

Cukier utrzec z bialkami na koncu dodac kawe


Lukier rumowy
25 dag cukru pudru
3 bialka
1 aromat rumowy lub 1 kieliszek rumu

W kamiennej misce ucierac cukier z bialkami,dodajac je stopniowo,az lukier stanie sie bardzo gesty.
Dodac aromat rumowy lub alkohol i wymieszac


Lukier cytrynowy
15 dag cukru pudru
1 bialko
sok z 1/2 cytryny

Do kamiennej miski wsypac cukier puder,dodac bialko i sok z cytryny i ucierac az lukier zgestnieje i powiekszy swa objetosc.
Ostudzone ciasto polukrowac i wstawic do cieplego piekarnika na 5 minut w celu obsuszenia.Mozna udekorowac smazona skorka cytrynowa


Lukier pomaranczowy
1 szklanka cukru pudru
1 zoltko
1 pomarancza

Cukier puder utrzec z zoltkiem i skorka otarta z umytej,wyszorowanej i dokladnie osuszonej pomaranczy.
Wlac sok wycisniety z pomaranczy i ucierac tak dlugo az lukier zgestnieje.










Opis: Warto miec radosc zycia
Oceń:
0
Garnek24
offline
Kuchcik

Garnek24
 P.W. 
Profil

Posty: 34
Przepisy: 0
Artykuły: 0

Odp: Lukier i polewa

08 gru 2010 11:50
A czy kupujecie takie gotowe polewy czekoladowe? Jeżeli tak,to które bardziej wolicie: czy te "zamrożone,które trzeba rozgotowac w gorącej wodzie czy może jeszcze inne?
luna19
offline
Srebrny Ekspert

luna19
 P.W. 
Profil

Posty: 1157
Przepisy: 572
Artykuły: 0

Odp: Lukier i polewa

08 gru 2010 12:45
Ja nie kupuję .. wolę takie rzeczy zrobic sama


Opis: gotowanie-jest-latwe.blogspot.
Oceń:
0
misia14
offline
Arcymistrz Kuchni

misia14
 P.W. 
Profil

Posty: 411
Przepisy: 288
Artykuły: 17

Odp: Odp: Lukier i polewa

08 gru 2010 15:48
Garnek24 napisał(a):

A czy kupujecie takie gotowe polewy czekoladowe? Jeżeli tak,to które bardziej wolicie: czy te "zamrożone,które trzeba rozgotowac w gorącej wodzie czy może jeszcze inne?

ja polewy czekoladowe kupuję tylko takie które można rozpuścic w gorącej wodzie (nie we wrzątku); jednak muszą to byc polewy dobrej firmy bo wtedy jest bardziej wydajna i z reguły ma lepszy smak....
 

Odpowiedz na/ edytuj Lukier i polewa

Musisz być zalogowany. Jeśli nie masz konta, zarejestruj się.
 

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane