Miód

Obserwuj wątek

Odp: Miód

Marika_1961
Witam pozdrawiam ,ciezko powiedziec nie znam sie na tym.U mnie mjod je tylko moj slubny i obojetne czy na chlebie czy tez do herbatki.Kupuje mu go w roznych sklepach.Kiedys w polsce robilam miod sama z kwitow mleczy.Wiem ze zbieralam zawsze 500 glowek potem to moczylismy cala noc w wodzie aby wszelkie robaczki wyszly.potem sie to gotowalo z cukrem,tylko nie wiem teraz jak to bylo tak dawno(przezslo 20 lat).Ale zapytam znajomej czy ma jeszcze ten przepis.

Odp: Miód

luna19
  • luna19

  • Posty: 1158
  • Przepisy: 572
  • Artykuły: 0
A mnie sie przypomnialo jak nalizałam sie miodu w Grecji... jeeeej jakiż tam mają pyszny miód .. z tych cytrusowych drzewek i innych kwiatow zbierany.. przepyszny.
Nasz szef restauracji mial sporą pasieke i na zapleczu ten miód przelewal ... a potem dal nam do umycia bańki po miodzie .. sporo go tam na brzegach jeszcze bylo wiec upaćkałysmy sie wszystkie jak swinki zeby ten miód stamtąd wybrac ... ale smak pamietam do dziś.. niepowtarzalny i wyśmienity... mniam..

Odp: Miód

Papaja
  • Papaja

  • Posty: 522
  • Przepisy: 382
  • Artykuły: 8
ja mam sprawdzoną pasiekę skąd biorę co roku słoiki z miodem. Pasieka ma certyfikaty i wszystkie atesty

Odp: Odp: Miód

misia14
  • misia14

  • Posty: 414
  • Przepisy: 290
  • Artykuły: 17
caroline1983 napisał(a):

Jedyne co wiem na ten temat to że prawdziwy miód po pewnym czasie ulega krystalizacji.

prawdziwy miód może się nie skrystalizować jeżeli był podgrzany do zbyt wysokiej temperatury czyli powyżej 42stopni....wtedy miód jest bezwartościowy jest tylko słodzącą substancją

Odp: Odp: Odp: Miód

misia14
  • misia14

  • Posty: 414
  • Przepisy: 290
  • Artykuły: 17
najlepiej kupowac miód u znajomych pszczelarzy(stoiskach ze zdrową żywnością) a nie na przypadkowych straganach czy supermarketach...miód musi byc opisany czyli musi miec nazwe producenta...czyli imie i nazwisko pszczelarza oraz adres no i oczywiście nazwę miodu


zmieniono 1 raz (ostatnio 19 sie 2010 13:06 przez misia14)

Odp: Odp: Miód

Henia
  • Henia

  • Posty: 1381
  • Przepisy: 268
  • Artykuły: 1
Bahus napisał(a):

Najlepiej oddać próbkę do specjalistycznego laboratorium, tam dokładnie określą czy to "podróbka" czy nie. Usługa kosztuje tylko 150 zł, a więc warto


Odp: Miód

luna19
  • luna19

  • Posty: 1158
  • Przepisy: 572
  • Artykuły: 0
ooo Bahus zna cene usługi czyli sprawdzal w laboratorium
ja tam wole posmakowac

Odp: Miód

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Najlepiej oddać próbkę do specjalistycznego laboratorium, tam dokładnie określą czy to "podróbka" czy nie. Usługa kosztuje tylko 150 zł, a więc warto

Odp: Miód

luna19
  • luna19

  • Posty: 1158
  • Przepisy: 572
  • Artykuły: 0
sztuczny tez sie krystalizuje wiec tu bym miala wątpliwości... jak ktoś ma z tym do czynienia to i podrobic potrafi syropem i nikt nie pozna

Odp: Miód

caroline1983
Jedyne co wiem na ten temat to że prawdziwy miód po pewnym czasie ulega krystalizacji.

Odpowiedz na/ edytuj Miód