Jak gotować ryż i inne kasze?

Obserwuj wątek

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

Babciagramolka
Przed gotowaniem ryż albo kaszę bardzo dokładnie płuczę w kilkukrotnie zmienianej zimnej wodzie po to by usunąć z nich wszystkie zanieczyszczenia i by po ugotowaniu były sypkie .Dobrze odsączam . W garnku w którym gotuję wszelkie kasze i ryże ( o grubym dnie ) rozgrzewam 2-3 łyżki oleju ( sklarowanego masła lub mieszanki tych tłuszczy ) .Jeśli ryż lub kasza mają być czymś dodatkowo aromatyzowane to na tłuszczu podsmażam aromatyzer ( np gwiazdkę badianu - anyżu gwiaździstego lub , trawę cytrynową , lub cos innego ) .Wyjmuję .Na tłuszcz wrzucam ryż i smażę go mieszając . Zalewam bulionem ( warzywnym , drobiowym , wołowym , rybnym , wywarem grzybowym ) w proporcji 1:3 ( 1 szklanka ryżu do 3 szklanek wody ) i gotuję na małym gazie aż wchłonie wodę .
Potem są dwie drogi :
-odstawiam , zawijam w koc i chowam na minimum 1 godzinę w tapczan ( chodzi o to by był trzymany/a w cieple .)
-dodaję do ugotowanego ryżu/kaszy dodatki smakowe ( przyprawy, grzyby, warzywa , zieleninę ) i klarowane masło .Mieszam - duszę - doprawiam .
Tak ugotowane ryże /kasze stanowią doskonały dodatek do II dań albo są samodzielnymi daniami .

Podobnie można w wersji szybkiej gotować ryż/kaszę w woreczkach tzn- gotować woreczki na bulionie z kostki ( o smaku jaki nam potrzebny ) .

Biały ryż na sypko czysty - dwie wersje gotowania tak samo kaszę )
-wypłukany dobrze ryż gotować w dużej ilości osolonej wody a po ugotowaniu odcedzić
-wypłukany ryż zalać w proporcji 1:3 i gotować do wchłonięcia wody , zawinąć na godzinę w koc

Ryż kleisty do deserów lub podawania na słodko można gotować na mleku .

Ryż do gołąbków i faszerowania innych warzyw gotuję na pół miękko .

Robię jeszcze kasze tzw ,, zacierane " - wciera się po prostu w kaszę całe jajko tak by pokryło ziarenka kaszy dokładnie ( 1 jajko na ok 1,5-2 szklanki kaszy ) - rozkłada taka kaszę na tacce by białko obeschło , potem gotuje w osolonej wodzie ( czasem z dodatkiem śmietanki ) . Układa w naczyniu do zapiekania i zapieka w piekarniku .Jest doskonała do dań w sosach .Jest jeszcze wersja ze po wtarciu jajka w kaszę suszy sie ja w ogrzanym piekarniku , mieszając aż się dobrze wypraży i dopiero gotuje .

I jeszcze wszelkie odmiany polenty i tej z kaszy kukurydzianej i te tzw ,, kostki czy babki " - czyli po prostu kasza drobna ( kukurydziana , manna ) ugotowana az do rozklejenia na bardzo gęst - wylana w foremki lub po prostu na półmisek - wystudzona i pokrojona w kostkę .Taką kaszę można dodatkowo obsmażać na rumiano na patelni ( tzn te kostki , paski czy inne kształty masy kaszkowej )

Tyle podstawowych sposobów na ryże i kasze .
obrazek obrazek obrazek


zmieniono 2 razy (ostatnio 12 sie 2010 08:25 przez Babciagramolka)

Odpowiedz na/ edytuj Jak gotować ryż i inne kasze?