makaron+patelnia... jak nie przypalić?

Obserwuj wątek

Odp: makaron+patelnia... jak nie przypalić?

Babciagramolka
Rodzaj tłuszczu ma większe znaczenie dla smaku niż dla procesu podgrzewania .Na każdym tłuszczu można przypalić bąć nie . Wszystko zależy od tego z czym te łazanki będą jak z kapustą i grzybami to można dać olej ( ja bym nie użyła rzepakowego bo nie lubię ) .Jak np z kurczakiem to masło + olej np z pestek winogron , jak z mięsem to można dac trochę smalcu ( np ze skwarkami , jak na słodko to tylko masło .
Tłuszcz trzeba dobierać do smaku potrawy - najlepiej by był neutralny smakowo .
Można też podgrzewać w sosie który jest w potrawie - np kurczak w potrawce , kapusta z grzybami , sos słodki z owocami .Wszystkie te potrawy nie wymagają dodatkowego tłuszczu - starczy dać na patelnię trochę sosu , dolać kilka łyżek wody , podgrzać tak by woda odparowała i już - resztę potrawy podgrzać osobno ( choć można razem ) .
A jak masz problem z podgrzewaniem to moze lepiej podgrzewac na parze - wstawić garnek w drugi z wodą i tak ogrzewać ( jeśli nie masz specjalnego naczynia ).
Można też używać rękawa foliowego do pieczenia mięs . Włożyć w niego potrawę , szczelnie zawiązać i wsadzić do garnka z wrząca wodą - podgrzeje się a nie przypali .

Odpowiedz na/ edytuj makaron+patelnia... jak nie przypalić?