Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

Malgosia
  • Malgosia

  • Posty: 14
  • Przepisy: 95
  • Artykuły: 0
Kawałek schabu, który mamy zamiar upiec, należy zgodnie z upodobaniem zamarynować wcześniej, można go także nadziać warzywami, śliwkami lub innym mięsem.
Aby zbytnio nie wysechł podczas pieczenia, możemy zastosować trzy sposoby:
1. Schab przed pieczeniem umieścić w specjalnie do tego przeznaczonym foliowym rękawie.
2. Obłożyć wierzch schabu plastrami lekko tłustego boczku - tłuszcz, który się wytopi podczas pieczenia, doda mięsu wilgotności i smaku.
3. Naszpikować schab lekko słoniną - w tym celu należy zrobić w schabie małe nacięcia ostrym nożem i umieścić w nich (najgłębiej jak się da) kawałki słoniny.
Naszpikowany słoniną lub obłożony boczkiem schab także można piec w rękawie.

tu znalazłam
https://gotujmy.pl/zbyt-suchy-schab,artykuly,267g0.html

Odpowiedz na/ edytuj Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?