Olej w kuchni

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Olej w kuchni

mms123
  • mms123

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
JAKIE OLEJE DO SMAŻENIA?
OLEJ RYŻOWY – to kolejna propozycja dla tych, co lubią smażone potrawy. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, jednak nie zmienia smaku potraw. Zawiera cenną dla zdrowia i urody witaminę E. Jest ona niezbędnym antyoksydantem w naszym organizmie. Jest to jedna z najzdrowszych propozycji na rynku.
OLEJ KOKOSOWY – ma swoje tzw. „5 minut”. Panuje trend polecania oleju kokosowego w diecie. To wszystko dzięki badaniom przeprowadzonym w 2007 roku, gdzie na grupie kobiet otyłych pochodzenia brazylijskiego udowodniono, że używanie oleju kokosowego pozwala na podniesienie HDL („dobry” cholesterol) w organizmie, obniżając jednocześnie LDL („zły” cholesterol). To dzięki dużej zawartości kwasu laurynowego, który działa przeciwzapalnie. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej przyjmuje konsystencję stałą i ma biały kolor. Warto wybierać oleje nierafinowane, bo tylko one gwarantują nam w tym wypadku bezpieczeństwo i dobry wybór.
OLEJ SEZAMOWY – ma orzechowy posmak, a przez specyficzny smak i zapach niestety niewielu zwolenników. Mimo dużej zawartości kwasów omega-6 w stosunku do n-3, zaleca się jego wprowadzenie do diety ze względu na dobry wpływ na kości i stawy. Ponadto zawiera wiele cennych witamin jak te rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K oraz witamin z grupy B.

OLEJ Z AWOKADO – to idealna propozycja dla studentów, szczególnie w takim okresie jak sesja. Zawiera on bowiem dużą ilość lecytyny, która sprzyja pracy mózgu. Ponadto olej ten jest bogaty w zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin: A, B, C, D, E, K i PP. Może być używany zarówno do smażenia jak i spożywany na surowo.

( usunięte przez moderatora)

Odp: Olej w kuchni

jarek1626
  • jarek1626

  • Posty: 400
  • Przepisy: 8
  • Artykuły: 0
ja tam wolę z1 tłoczenia

Odp: Olej w kuchni

miki
  • miki

  • Posty: 38
  • Przepisy: 11
  • Artykuły: 0

Odp: Olej w kuchni

kiwi
  • kiwi

  • Posty: 1459
  • Przepisy: 1064
  • Artykuły: 0
najlepiej naturalny oliwa niz olej

Odp: Olej w kuchni

Sarenka
  • Sarenka

  • Posty: 3284
  • Przepisy: 571
  • Artykuły: 1
W miejscu gdzie mieszkam, mam wszedzie dookola zólto od rzepaku, maz mi mowil, ze rzepak wspaniale uzyznia glebe... Tylko ten aromat, po przekwitnieciu jest... uh

Odp: Odp: Olej w kuchni

misia53
  • misia53

  • Posty: 7268
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 0
Sarenka napisał(a):

A olej rzepakowy jest bogaty w kwas omega-3, ktory jest tez dostepny w tluszczu ryb morskich. Bardzo cenny element diety

nawet się mówi ,że rzepak to polskie oliwki.Musi być jednak z 1 tłoczenia a nie jakieś popłuczyny

Odp: Olej w kuchni

Sarenka
  • Sarenka

  • Posty: 3284
  • Przepisy: 571
  • Artykuły: 1
A olej rzepakowy jest bogaty w kwas omega-3, ktory jest tez dostepny w tluszczu ryb morskich. Bardzo cenny element diety

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Olej w kuchni

misia53
  • misia53

  • Posty: 7268
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 0
Anula napisał(a):

misia53 napisał(a):


justka napisał(a):

justka napisał(a):

słonecznikowy do smażenia



na słonecznikowym
choć i tak rzadko, bo przerzuciłam się na garnek do gotowania na parze (i wciąż jestem pod jego wrażeniem)


To cytat z artykułu:
Zastosowanie oleju rzepakowego jest wszelakie: jest idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia, wykorzystywany do wyrobu majonezu,
Olej słonecznikowy jest to olej roślinny, spożywczy wykonywany z pestek rośliny oleistej - słonecznika. Wykorzystywany do gotowania i do sałatek. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczy wielonienasyconych, nie należy go podgrzewać powyżej 100 stopni Celsjusza.

O i o to chodzi,zeby sie czegos nowego nauczyc,ja tego nie wiedzialam,a teraz juz wiem.Dzieki Misiu

Odp: Odp: Odp: Odp: Olej w kuchni

Anula
  • Anula

  • Posty: 2320
  • Przepisy: 336
  • Artykuły: 1
misia53 napisał(a):


justka napisał(a):

justka napisał(a):

słonecznikowy do smażenia



na słonecznikowym
choć i tak rzadko, bo przerzuciłam się na garnek do gotowania na parze (i wciąż jestem pod jego wrażeniem)


To cytat z artykułu:
Zastosowanie oleju rzepakowego jest wszelakie: jest idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia, wykorzystywany do wyrobu majonezu,
Olej słonecznikowy jest to olej roślinny, spożywczy wykonywany z pestek rośliny oleistej - słonecznika. Wykorzystywany do gotowania i do sałatek. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczy wielonienasyconych, nie należy go podgrzewać powyżej 100 stopni Celsjusza.

O i o to chodzi,zeby sie czegos nowego nauczyc,ja tego nie wiedzialam,a teraz juz wiem.Dzieki Misiu

Odp: Odp: Odp: Olej w kuchni

misia53
  • misia53

  • Posty: 7268
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 0

justka napisał(a):

justka napisał(a):

słonecznikowy do smażenia



na słonecznikowym
choć i tak rzadko, bo przerzuciłam się na garnek do gotowania na parze (i wciąż jestem pod jego wrażeniem)


To cytat z artykułu:
Zastosowanie oleju rzepakowego jest wszelakie: jest idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia, wykorzystywany do wyrobu majonezu,
Olej słonecznikowy jest to olej roślinny, spożywczy wykonywany z pestek rośliny oleistej - słonecznika. Wykorzystywany do gotowania i do sałatek. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczy wielonienasyconych, nie należy go podgrzewać powyżej 100 stopni Celsjusza.

Odpowiedz na/ edytuj Olej w kuchni