Parzenie kawy

Obserwuj wątek

Odp: Parzenie kawy

Pablito
  • Pablito

  • Posty: 380
  • Przepisy: 10
  • Artykuły: 0
a ja myślałem że nasze "po turecku" jest takie samo jak w Turcji

Odp: Parzenie kawy

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
A jak to jest "po turecku"? Bo nasza polska po turecku ma się do faktycznej kawy po turecku tak jak " Alma mater do k*** mać "

Odp: Parzenie kawy

Papaja
  • Papaja

  • Posty: 522
  • Przepisy: 382
  • Artykuły: 8
oryginalna kolumbijska lub kenijska polecam po turecku

Odp: Parzenie kawy

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Ja taki młynek to mam jeszcze po mojej babci..jednak kawy w nim nie mielę bo moja mama używała go do pieprzu i młynek nadal do tego celu służy...

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Parzenie kawy

luna19
  • luna19

  • Posty: 1158
  • Przepisy: 572
  • Artykuły: 0
Marika_1961 napisał(a):

luna19 napisał(a):

Marika_1961 napisał(a):


Witam ,a ja mam jeszcze taki mlynek do kawy na korbke i czasami jak mnie weznie to zmiele w nim kawe ale to sie zdarza bardzo zadko,poniewaz przewaznie kupuje juz kawe mielona i parze w ekspresie,pije kawe litrami wiec wygodniej jak zaparze caly dzbanek ,menio pije tylko rano dwa kubki z mlekiem ja wole zdecydowanie czarna i bez cukru.



o kurcze Marika pożycz mi tego młynka dostalam kilogram amerykanskiej kawy i nie mam w czym zmielić

Takie mlynki idzie u nas kupic w POCO kosztuja tylko 10 euro



fajny ... juz zdobylam mlynek i wreszcie napilam sie mojej amerykanskiej kawy .... cały kilogram tylko dla mnie bo moj małżonek nie pija

Odp: Odp: Odp: Odp: Parzenie kawy

Marika_1961
luna19 napisał(a):

Marika_1961 napisał(a):


Witam ,a ja mam jeszcze taki mlynek do kawy na korbke i czasami jak mnie weznie to zmiele w nim kawe ale to sie zdarza bardzo zadko,poniewaz przewaznie kupuje juz kawe mielona i parze w ekspresie,pije kawe litrami wiec wygodniej jak zaparze caly dzbanek ,menio pije tylko rano dwa kubki z mlekiem ja wole zdecydowanie czarna i bez cukru.



o kurcze Marika pożycz mi tego młynka dostalam kilogram amerykanskiej kawy i nie mam w czym zmielić

Takie mlynki idzie u nas kupic w POCO kosztuja tylko 10 euro
obrazek

Odp: Parzenie kawy

Pablito
  • Pablito

  • Posty: 380
  • Przepisy: 10
  • Artykuły: 0
a ja jestem wygodny i mam ciśnieniowy ekspres który robi przepyszne espresso z pianką

zmieniono 1 raz (ostatnio 05 paź 2010 12:56 przez Pablito)

Odp: Parzenie kawy

luna19
  • luna19

  • Posty: 1158
  • Przepisy: 572
  • Artykuły: 0
Lubię kawę Grecką ale tu niestety niema takiej... chodzi za mną tamten aromacik

Jest przyrządzana w mosiężnych lub miedzianych rondelkach z długą rączką (tygielek, po Grecku briki ) Podaje się napój bardzo słodki. Używa się do jego przyrządzania kawy bardzo drobno zmielonej, na mączkę.

Należy wziąć 1 łyżeczkę na na każdą porcję, wymieszać z taką samą ilością cukru i wlać odpowiednią ilość wody, aby otrzymać żądaną liczbę małych porcji. Postawić naczynie na malutkim ogniu, zagotować nie mieszając, zestawić z ognia i znów postawić na ogniu i zagotować; napój tym razem się spieni. Zamieszać i zdjąć z ognia. Poczekać 20 sek. i zagotować po raz trzeci. Zamieszać odczekac chwilke az osad opadnie i napełnić filiżanki kawą.
obrazek

Odp: Odp: Parzenie kawy

Remek
  • Remek

  • Posty: 2
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Heh...rzeczywiście kiedyś tak robiłem (kawa rozpuszczalna).... ale to chyba z czystego porządku-zamiast czekać na wodę i dopiero potem słodzić i "mleczyć" - od razu wsypywałem kawę z mlekiem i cukrem, rozpuszczałem a dopiero potem zalewałem wrzątkiem - tak gwoli formalności 2 razy mieszając łyżeczką... niemniej od kiedy kupiłem kafetierę - nie wyobrażam sobie poranka bez 10 min spędzonych przy tym urządzonku

Co do młynków do kawy-polecam żarnowe (nawet ręczne-z korbką) ALE jesli kupujecie to najlepiej jakby żarna były ceramiczno-nierdzewnostalowe i były elektryczne Dlaczego takie a nie tradycyjne, które "siekają " kawę?
W owych młynkach ustalać możemy grubość kawy-jesli robimy mokę to średnio lub grubiej zmielone ziarna-jeśli do ekspresu ciśnieniowego to cienko lub średnio-natomiast do polskiej "plujki" ja osobiście polecam średnie zmielenie
W zwykłym młynku jak posiekają ostrza tak będzie

zmieniono 1 raz (ostatnio 26 wrz 2010 03:03 przez Remek)

Odp: Parzenie kawy

Lidka
  • Lidka

  • Posty: 107
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Nie wiem czy ktoś tak robi, ale jak lubię kawę rozpuszczalną: najpierw wsypuję do kubka, zalewam i mieszam z mlekiem i cukrem, a dopiero potem zalewam wodą - jest pyszna i od razu do picia

Odpowiedz na/ edytuj Parzenie kawy