Pigwa

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Pigwa

ewela24
  • ewela24

  • Posty: 323
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
A jak smakuje nalewka z pigwy?

Odp: Pigwa

wiola89
  • wiola89

  • Posty: 6
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Nalewka z pigwy jest znakomita na dłuuugie wieczorne zimowe wieczory. Zdecydowanie polecam tym, którzy nie mieli okazji skosztować.

Odp: Pigwa

WinoToskanii_pl
Równie dobra jest z aronii,polecam wypróbować,przepis może być spokojnie ten sam jak na nalewkę z pigwy,tylko owoc zamienny,smak na pewno każdemu przypadnie do gustu

Odp: Pigwa

WinaImport_pl
Zgadzam się,to najlepsze co można zrobić z pigwy- czyli dobrą nalewkę i każdy bedzie zadowolony,tym bardziej że mamy już jesień

Odp: Pigwa

LauraPalmer
nalewka z pigwy to chyba najlepszy domowy produkt z tego rodzaju
chociaż wymaga niestety sporo pracy, ale warto!

Odp: Odp: Pigwa

Selprim_pl
Też kiedyś widziałam podobny przepis na forum i znajoma postanowiła zrobić nalewke dokładnie wg niego. efekt znakomity,w smaku naprawdę jest rewelacyjna. Warunek to przechowywanie w odpowiednim miejscu przez kilka miesięcy.

Odp: Pigwa

Sardynka
  • Sardynka

  • Posty: 103
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Nie sprawdzalam jeszcze ale ten przepis podobno jest dobry :

owoce umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę
z cukru ugotować syrop z jak najmniejszą ilością wody.
owoce przełożyć do naczynia szklanego zalać ciepłym syropem.
Po wystudzeniu wlewać powoli rozcieńczony przegotowaną wodą spirytus.

nalewka ta powinna stać kilka miesięcy, im dłużej tym smak wyborniejszy i kolor coraz bardziej bursztynowy. Ja zlewam ją po pół roku, do owoców dolewam szklankę czystej wódki, po kilku dniach cedzę przez filtr do kawy i wlewam do nalewki.

Taka nalewka ma niepowtarzalny smak i aromat. Im dłużej stoi tym lepszy. Jest nieporównywalna do takiej robionej tylko z soku z pigwy i spirytusu

zmieniono 1 raz (ostatnio 09 mar 2013 00:59 przez Sardynka)

Odp: Pigwa

zuzi
  • zuzi

  • Posty: 2077
  • Przepisy: 174
  • Artykuły: 13
Ja miałam dojrzałe ale jak masz ich za tyle to jedna nalewke zrobiłabym z dojrzałych a drugą bym pomieszała.

Odp: Pigwa

Tit
  • Tit

  • Posty: 1312
  • Przepisy: 820
  • Artykuły: 285
Jeszcze jedno pytanko: czy wybierać tylko te całkiem dojrzałe pigwy, czy może być też część takich zielonkawych?

Odp: Pigwa

zuzi
  • zuzi

  • Posty: 2077
  • Przepisy: 174
  • Artykuły: 13
Na razie znalazłam dla Ciebie pare przepisów:
http://smaker.pl/przepisy/przetwory/sok-z-pigwy,49355

http://smaker.pl/przepisy/drinki-i-napoje/likier-pigwowy,19704

http://www.pozycjonowanie.netmak.pl/nalewka-z-pigwy-przepis.php

http://zdrowybadyl.blogspot.com/2009/09/nalewka-z-pigwy-pigwowka-na-odpornosc-i.html

Ten chyba jest najlepszy:
http://zdrowybadyl.blogspot.com/2009/09/nalewka-z-pigwy-pigwowka-na-odpornosc-i.html

A to mój sprawdzony przepis na naleweczkę (robiłam w zeszłym roku-w tym niestety pigwy nie obrodziły nie wiem dlaczego )
1kg pigw,50dag cukru,sok i skórka z 1 całej cytryny i 1 litr dobrej wódki-białej (ja zrobiłam na Panu Tateuszu). Pigwy myjemy,obieramy,usówamy nasiona i drobno kroimy. W garnku gotujemy szklankę wody z cukrem, dodajemy sok z cytryny i skórke (ale bez białej części-ma za dużo goryczki). Jak będzie się gotowac to wkładamy pokrojone pigwy i gotujemy pare min na małym ogniu,następnie studzimy i dodajemy wódkę-odstawiamy na ok. miesiąc, po tym czasie nalewke przelewamy przez jałową gazę i wlewamy do butelek i szczelnie zamykamy aby nikt sie do niej nie dobrał bez naszej wiedzy

zmieniono 1 raz (ostatnio 03 lis 2011 13:01 przez zuzi)

Odpowiedz na/ edytuj Pigwa