Pytanie do osób pracujących w gastronomi

Obserwuj wątek

Pytanie do osób pracujących w gastronomi

esendem
  • esendem

  • Posty: 1
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Witam. Mam 25 lat i 0 doświadczenia w pracy na "kuchni". Nigdy nie pracowałem na kuchni, doświadczenia zawodowego, szkolnego też nie posiadam. Gotuję jako amator w domu od ok. 2 lat. Większość swojego życia szedłem w stronę handlu, takie mam doświadczenie. Niedługo przeprowadzam się do Krakowa, ponieważ moje miasto ma mało możliwości...

Moim "postanowieniem" noworocznym jest zwyczajnie spełnić swoje marzenia. Jednym z marzeń jest zawodowe gotowanie. Chcę mieć pracę do której będę wstawał z uśmiechem na twarzy, wiedząc że robię to co chcę a nie to czego właściwie nie lubię i wybrałem kierunek który był w rodzinie cały czas. Wiem, że praca na kuchni jest ciężka, wiele osób odradzi... Sam muszę się przekonać


Jako, że nie mam ŻADNEGO doświadczenia to moje pytania są następujące :
- Od czego zacząć ? : Ponieważ nie mam doświadczenia to praca w renomowanej restauracji na pozycji kucharza odpada... Myślałem o zmywaku ? pracy jako pomoc kuchenna ? Wiem, że wiele osób za granicą tak się "wybijało" na kuchnię, ale jak to wygląda u nas? czy zmywak oznacza pracę całe życie na zmywaku ? Myślałem też o sieciówkach typu MC donald, KFC itp. Niewiele ma to wspólnego z gastronomią, ale tam doświadczenie jakieś można nabrać... Proszę o radę, może ktoś tu był w mojej sytuacji a dziś jest chefem ?
- Jak się do tego zabrać ? : CV ? coś w nim mogę napisać, ale doświadczenia w kuchni nie będzie, myślałem o liscie motywacyjnym szczerym, pokazującym pasję i chęć nauki ew. jakieś "portfolio" swoich najlepszych dań.
- Może ktoś z Was mieszka w Krakowie zna jakieś miejsca od których można zacząć, gdzie szukać etc.


Pozdrawiam

Odpowiedz na/ edytuj Pytanie do osób pracujących w gastronomi