Self-promotion - Promocja własna

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Self-promotion - Promocja własna

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Polpal napisał(a):

Wygląda na tp, że w ostatnich paru dniach przepis Schabowe z ananasem otrzymał miano Superprzepisu pomimo, że moderatorowi wydał się nie ciekawy a według Pyzy zdjęcie jest fatalne. Moim zdaniem zdjęcie nie jest najlepsze ale też nie najgorsze, moją intencją było pokazanie jak potrawa wygląda po upieczeniu bez dodatkowych aranżacji, stąd parę kwiatów dla oka. Jeśli ktoś zrobi ten przepis to się przekona jaka łatwa i smaczna jest ta potrawa.



I dalej twierdzę, że zdjęcie jest fatalne. Ale ciesz się super przepisem. Ja od jakiegoś czasu żebym nie wiem co wstawiała to i tak nie zasługuję na takie wyróżnienie

Odp: Self-promotion - Promocja własna

Babciagramolka
Przyglądam się tej całej dyskusji i ,,ręce mi już opadają " . Można tłumaczyć w nieskończoność. Zrozumcie - Moderatorzy nie mają żadnego interesu w tym by wstawiać czy nie wstawiać przepisy na główną stronę . Mamy takie urwanie głowy ze sprawdzaniem , że kompletnie nie zastanawiamy się czyj przepis tam się pojawia .Mało tego zatwierdzając przepis na główną lub nie nie widzę czyj to jest przepis bo zatwierdzenie jest na górze przy tytule przepisu a nazwa autora na samym dole po przepisie .Czyli czytam przepis , sprawdzam czy nie jest bzdurny, czy nie jest plagiatem, sprawdzam zdjęcie czy nie jest skopiowane ( przy okazji je widzę - ładne czy nie ) i klikam. Jak jest mało ładnych zdjęć - klikam każde możliwe na głowną - jak jest dużo - klikam takie które zwróciło moją uwagę ( raz dla tego że jest aktualne np. owoce sezonowe, przetwory na czasie, ryba w piątek itp). Klikam i czasem nawet nie zauważam czyj to był przepis .
Co jest takiego w tym , że przepis pojawi się na kilkanaście minut na głównej stronie , że wywołuje takie emocje ? Jak przepis ciekawy to i tak wzbudzi zainteresowanie. Jak nijaki to i tak będzie nijaki - nic mu nie pomoże .
Wytłumaczy mi ktoś o co w tym wszystkim chodzi bo nie pojmuję.

zmieniono 1 raz (ostatnio 20 lip 2012 20:43 przez Babciagramolka)

Odp: Self-promotion - Promocja własna

Kathlyn
  • Kathlyn

  • Posty: 158
  • Przepisy: 17
  • Artykuły: 0
A ja tak przyglądam się temu co tu się dzieje już od dłuższego czasu i jest to dla mnie jasne: są równi i równiejsi. Nie rozumiem dlaczego czasami niektóre przepisy trafiają na główną stronę a inne nie, pomimo tłumaczeń redaktorów i moderatorów. To zależy nie tylko od jakości przepisu i zdjęcia, takiej ciemnoty już mi nie wciskajcie :-) Natomiast jak ktoś z pomijanych się postawi i ostro zaprotestuje, to nagle (cóż za cud!) nawet zostanie obdarowany PRZEPISEM DNIA lub (och, co za zaszczyt) SUPER PRZEPISEM
A moja uwaga nie dotyczy przepisów dnia czy tych super, ale tych co po zatwierdzeniu przed moderatora trafiają lub nie na główną stronę.

zmieniono 1 raz (ostatnio 20 lip 2012 20:31 przez Kathlyn)

Odp: Self-promotion - Promocja własna

Polpal
  • Polpal

  • Posty: 174
  • Przepisy: 153
  • Artykuły: 40
Wygląda na tp, że w ostatnich paru dniach przepis Schabowe z ananasem otrzymał miano Superprzepisu pomimo, że moderatorowi wydał się nie ciekawy a według Pyzy zdjęcie jest fatalne. Moim zdaniem zdjęcie nie jest najlepsze ale też nie najgorsze, moją intencją było pokazanie jak potrawa wygląda po upieczeniu bez dodatkowych aranżacji, stąd parę kwiatów dla oka. Jeśli ktoś zrobi ten przepis to się przekona jaka łatwa i smaczna jest ta potrawa.

Odp: Odp: Odp: Self-promotion - Promocja własna

gosia56
  • gosia56

  • Posty: 366
  • Przepisy: 576
  • Artykuły: 0
gosia56 napisał(a):

Tit napisał(a):

hodzi o automatyczne wstawianie zdjęć - to zaprotestuję. Żaden automat nie sprawdzi jakości zdjęcia ani nie wybierze dobrej jakości potrawy na SG. Od ostatnich świąt to ja zadecydowałam, że na SG wybierają zdjęcia moderatorzy. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że na stronę wchodzi dużo przepisów poprawnych merytorycznie, ale nieciekawych - nasze codzienne obiadki, połowa to kotlety schabowe z surówką, których nie ma sensu pokazywać na stronie głównej. Po drugie zależy nam, żeby strona główna była aktualna, a tendencja jest taka, że przepisy wielkanocne potraficie dodawać w grudniu, a Wigilijne w wakacje. A strona główna to nasza wizytówka i też dla wielu osób informacja co warto ugotować, jakie są sezonowe nowości. Dlatego od pewnego czasu na stronę główną typują przepisy moderatorzy. Uwierzcie mi, że nie mają żadnych względów dla nikogo bo nie mają na to czasu. Prawdą jest, że przepisy są dodawane falami, ale taka jest specyfika pracy - nie pracuje maszyna tylko człowiek, który musi jeszcze coś w domu zrobić itd. Wszystkie przepisy są dostępne w zakładce przepisy i tam wpadają jak leci po kolei dodawane przepisy z tym wyjątkiem, że na pierwszej stronie danej kategorii przepisów znajdziemy tylko te ze zdjęciem. A jeśli chodzi o przepisy gosia56 - twoje przepisy są ciekawe ale nie wyróżniające się zanadto. Ostatnio twój przepis został wyróżniony w newsletterze - właśnie dlatego, że wiemy, że ci zależy - ale jeśli chodzi o dania dnia, to najczęściej jest tak, że jest coś zdecydowanie bardziej godnego pokazania, albo coś wyjątkowo pomysłowego, albo świetna fotka, albo na przykład pierwszy przepis z jakimś sezonowym produktem. Też bierzemy po uwagę, czy przepis w daniach dnia ma szansę na komentarze czy nie. Przejrzyj sobie krytycznie przepisy dodane przez ostatnie 24 godziny przepisy i zastanów się co byś wybrała na danie dnia gdyby to od ciebie zależało. Czasem jest więcej dobrych przepisów a miejsca są tylko dwa i są osoby dużo bardziej pokrzywdzone, bo coś trzeba wybrać.

Dziekuję zatem bardzo że zostałam wyrózniona .......................[/quot
Jakims dziwnym trafem mój przepis zdobył popularność w internecie mimo ze był nieciekawy

Odp: Odp: Self-promotion - Promocja własna

gosia56
  • gosia56

  • Posty: 366
  • Przepisy: 576
  • Artykuły: 0
Tit napisał(a):

Jeżeli chodzi o automatyczne wstawianie zdjęć - to zaprotestuję. Żaden automat nie sprawdzi jakości zdjęcia ani nie wybierze dobrej jakości potrawy na SG. Od ostatnich świąt to ja zadecydowałam, że na SG wybierają zdjęcia moderatorzy. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że na stronę wchodzi dużo przepisów poprawnych merytorycznie, ale nieciekawych - nasze codzienne obiadki, połowa to kotlety schabowe z surówką, których nie ma sensu pokazywać na stronie głównej. Po drugie zależy nam, żeby strona główna była aktualna, a tendencja jest taka, że przepisy wielkanocne potraficie dodawać w grudniu, a Wigilijne w wakacje. A strona główna to nasza wizytówka i też dla wielu osób informacja co warto ugotować, jakie są sezonowe nowości. Dlatego od pewnego czasu na stronę główną typują przepisy moderatorzy. Uwierzcie mi, że nie mają żadnych względów dla nikogo bo nie mają na to czasu. Prawdą jest, że przepisy są dodawane falami, ale taka jest specyfika pracy - nie pracuje maszyna tylko człowiek, który musi jeszcze coś w domu zrobić itd. Wszystkie przepisy są dostępne w zakładce przepisy i tam wpadają jak leci po kolei dodawane przepisy z tym wyjątkiem, że na pierwszej stronie danej kategorii przepisów znajdziemy tylko te ze zdjęciem. A jeśli chodzi o przepisy gosia56 - twoje przepisy są ciekawe ale nie wyróżniające się zanadto. Ostatnio twój przepis został wyróżniony w newsletterze - właśnie dlatego, że wiemy, że ci zależy - ale jeśli chodzi o dania dnia, to najczęściej jest tak, że jest coś zdecydowanie bardziej godnego pokazania, albo coś wyjątkowo pomysłowego, albo świetna fotka, albo na przykład pierwszy przepis z jakimś sezonowym produktem. Też bierzemy po uwagę, czy przepis w daniach dnia ma szansę na komentarze czy nie. Przejrzyj sobie krytycznie przepisy dodane przez ostatnie 24 godziny przepisy i zastanów się co byś wybrała na danie dnia gdyby to od ciebie zależało. Czasem jest więcej dobrych przepisów a miejsca są tylko dwa i są osoby dużo bardziej pokrzywdzone, bo coś trzeba wybrać.

Dziekuję zatem bardzo że zostałam wyrózniona .......................

Odp: Self-promotion - Promocja własna

Tit
  • Tit

  • Posty: 1312
  • Przepisy: 820
  • Artykuły: 285
Jeżeli chodzi o automatyczne wstawianie zdjęć - to zaprotestuję. Żaden automat nie sprawdzi jakości zdjęcia ani nie wybierze dobrej jakości potrawy na SG. Od ostatnich świąt to ja zadecydowałam, że na SG wybierają zdjęcia moderatorzy. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że na stronę wchodzi dużo przepisów poprawnych merytorycznie, ale nieciekawych - nasze codzienne obiadki, połowa to kotlety schabowe z surówką, których nie ma sensu pokazywać na stronie głównej. Po drugie zależy nam, żeby strona główna była aktualna, a tendencja jest taka, że przepisy wielkanocne potraficie dodawać w grudniu, a Wigilijne w wakacje. A strona główna to nasza wizytówka i też dla wielu osób informacja co warto ugotować, jakie są sezonowe nowości. Dlatego od pewnego czasu na stronę główną typują przepisy moderatorzy. Uwierzcie mi, że nie mają żadnych względów dla nikogo bo nie mają na to czasu. Prawdą jest, że przepisy są dodawane falami, ale taka jest specyfika pracy - nie pracuje maszyna tylko człowiek, który musi jeszcze coś w domu zrobić itd. Wszystkie przepisy są dostępne w zakładce przepisy i tam wpadają jak leci po kolei dodawane przepisy z tym wyjątkiem, że na pierwszej stronie danej kategorii przepisów znajdziemy tylko te ze zdjęciem. A jeśli chodzi o przepisy gosia56 - twoje przepisy są ciekawe ale nie wyróżniające się zanadto. Ostatnio twój przepis został wyróżniony w newsletterze - właśnie dlatego, że wiemy, że ci zależy - ale jeśli chodzi o dania dnia, to najczęściej jest tak, że jest coś zdecydowanie bardziej godnego pokazania, albo coś wyjątkowo pomysłowego, albo świetna fotka, albo na przykład pierwszy przepis z jakimś sezonowym produktem. Też bierzemy po uwagę, czy przepis w daniach dnia ma szansę na komentarze czy nie. Przejrzyj sobie krytycznie przepisy dodane przez ostatnie 24 godziny przepisy i zastanów się co byś wybrała na danie dnia gdyby to od ciebie zależało. Czasem jest więcej dobrych przepisów a miejsca są tylko dwa i są osoby dużo bardziej pokrzywdzone, bo coś trzeba wybrać.

Odp: Odp: Self-promotion - Promocja własna

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Polpal, wybacz, ale wszyscy wiedzą, że jestem szczera do bólu - Twoje zdjęcie jest fatalne. Widzę kwiatki, talerz, wielki kawał folii aluminiowej, ale kotleta właściwie nie. Może zamiast narzekać lepiej byłoby przyłożyć się do robienia zdjęć? Na prawdę nie trzeba mieć super aparatu czy być fotografem z zawodu żeby zrobić lepsze foty. Sorki za szczerość, ale sam się prosiłeś. Co nie zmienia faktu, że gdyby automatycznie zmieniano zdjęcia wszyscy byliby zadowoleni.

Wypowiedzi Mysiuni nie skomentuję bo szkoda słów po prostu . . .

Odp: Self-promotion - Promocja własna

Babciagramolka
Nie było mnie na stronie kilka dni więc umknęła mi cała ta debata .Ponieważ widzę, że nadal emocje nie opadły postaram się jeszcze raz coś wytłumaczyć .
Polpal- przepis który pokazujesz ( Schabowe z ananasem ) został wstawiony 8.06 2012 o 20.58. Tego samego dnia wstawiono 112 przepisów - zatwierdzono na stronę ok. 100 , ze zdjęciami było 68 przepisów - a wśród nich Twój .
Rozumiem , że uważasz swoją pracę za godną pokazania i masz żal , że ktoś ( czytaj Moderator ) nie wstawił przepisu na główną stronę . Ale jeszcze raz powtarzam - nikt nikomu nie robi na złość .Po prostu tak już jest , że Ty uważasz coś za ciekawe - innemu to umyka . Nikt nie jest obiektywny we własnej sprawie .
Pokarzę Wam coś co może pozwoli wszystkim porównać to co robimy i jak się zmieniamy ( i jak ulegają zmianie nasze oceny ).
Kiedy pojawiłam się na stronie prawie 4 lata temu wydawało mi się , że pokazuję fajne przepisy - to znaczy przepisy ( a w zasadzie dania ) były fajne tyle , że spisane topornie , a zdjęcia - no cóż - po prostu pokazywały co ugotowałam. Potem coś się nauczyłam - zdjęcia się poprawiły .Prawie wpadłam w samouwielbienie ( tym bardziej , że zaczęłam wygrywać konkursy na wszystkich możliwych stronach ). A teraz wiem , że nadal nic nie wiem - czasem mi się uda zrobić zdjęcie które uznała bym za ciekawe .A teraz sami zobaczcie :
1 zdjęcie ---,,Zraziki ze schabu Babcigramolki "- z 10.06.2008
2 zdjęcie ---,,Kotlety duszone z pieczarkami i cebulką " z 31.05.2009
3 zdjęcie ---,,Klasyczne schabowe duszone na pieczarkach" z 3.05.2011
Od razu mówię , że na czołową wstawiła bym tylko zdjęcia takie jak 3 .I takie wybieram u innych by je pokazać .
Wiem , że emocje wzrastają jak akurat trwa konkurs - ale przecież każdy kto chce obejrzeć przepisy konkursowe klika po prostu Konkurs Fairy i ma wszystko jak na widelcu .
I co najważniejsze z uporem maniaka powtarzam Moderator nie ma żadnego interesu w tym by kogoś lansować lub kogoś pomijać .Sprawdzamy i wstawiamy , odpisujemy na pytania , powiadamiamy co i czemu zostało zablokowane , zatwierdzamy edycje .Jesteśmy takimi samymi użytkownikami strony jak inni - też gotujemy , wstawiamy - bo to lubimy .
I muszę przyznać, że za każdym razem jest mi potwornie przykro jeśli ktoś uważa Moderatorów za stronniczych . Zrozumcie - my nie decydujemy ani o dodatkowych punktach , ani o wygranych w konkursach , ani o pozycji kogoś na stronie . Pozycję każdy wyrabia sobie sam. Pewnie , że jak ktoś jest dłużej to więcej osób go zna wirtualnie . Jak łatwo nawiązuje kontakt to ma więcej znajomych .Wstawia interesujące rzeczy to budzi zaciekawienie .I tyle .Żadne wstawianie na czołowa stronę nie zmusi innych by docenili nasz przepis - albo się spodoba albo nie i już .
A teraz popatrzcie sobie na zdjęcia i sami porównajcie :
obrazek obrazek obrazek

Odp: Self-promotion - Promocja własna

Polpal
  • Polpal

  • Posty: 174
  • Przepisy: 153
  • Artykuły: 40
Wypada mi odpowiedzieć skoro ja zapoczątkowałem ten wątek.
Po pierwsze to nie chodzi o to, czy przepis jest umieszczony w Daniach Dnia tylko czy jest wstawiony po prostu na stronę główną w zakładce Polecamy Przepisy. Jeszcze nie tak dawno temu była mowa, że praktycznie każdy przepis ze zdjęciem wpada na stronę główną bo był zalew przepisów bez zdjęcia. Teraz to się zmieniło i który przepis jest wstawiony a który nie zależy od widzimisię moderatora, który(a) potrafi wstawić 4 przepisy pod rząd na koreczki od tego samego użytkownika a nie zauważy np. przepisu schabowe z ananasem.

Jeśli komuś nie zależy czy jego/jej przepis jest wstawiony na str. gł. czy nie - to nie ma żadnej różnicy. Jeśli ktoś się postara i przepis jest porządnie napisany z eleganckim zdjęciem to chciałoby się, żeby jak najwięcej użytkowników ten przepis zobaczyło to tu w grę wchodzi strona główna. I pomimo, że przepisy powoli zsuwają się w dół ta widoczność jest dużo większa niż gdy przepis jest zmieszany w stu tysiącach innych przepisów.

Pomysł Buni jest interesujący i uczciwy, wszystkie przepisy ze zdjęciem z dnia poprzedniego są automatycznie zmieniane np. co 30 minut, tylko kwestia czy właściciele tego bloga (sorry, portalu) będą skłonni do takiej zmiany.

Odpowiedz na/ edytuj Self-promotion - Promocja własna