sos do spaghetti

Obserwuj wątek

Odp: sos do spaghetti

ewela24
  • ewela24

  • Posty: 323
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
A może jakiś dobry przepis na spaghetti carbonara? Bardzo lubię te danie, a te przepisy, z których robiłam dotychczas w ogóle się nie sprawdzają....

Odp: sos do spaghetti

marek_pio
  • marek_pio

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Mój sos robię następująco:

-smażę mięso i przerzucam do garnka
-wlewam 2 szklanki wody i jedną szklankę wymieszaną z łyżką mąki
-dodaje pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy
-wsypuje przyprawy: do spaghetti, do kurczaka, do mięs, curry
-wsypuje zioła

Takie neistandardowy, ale pyszny

Odp: sos do spaghetti

vviola
  • vviola

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
lubie.gotowac91 - zabieram Twój pomysł. Tzn dodam nieco do swojego

Odp: sos do spaghetti

lubie.gotowac91
Niestety nie napisałaś jak robisz teraz sos.
Napiszę, ci jak ja robię i wszystkim domownikom smakuje.
To mój pierwszy post na tym forum
Jeżeli jest lato i sezon na pomidory to kupuje świeże pomidory, a jak zima to zazwyczaj przecier z pomidorów w szklanych butelkach (nie koncentrat) ostatecznie pomidory w puszce.
Rozgrzewam głęboką patelnię, daje troszkę oleju nie dużo. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam (jeżeli chcę z mięsem to daje też po lekkim przysmażeniu cebuli mięso np. mielone).
Po podsmażeniu cebuli (bądź cebuli z mięsem) dodaje pomidory. Mieszam czekam aż odparuje woda i gotowe.
Sos doprawiam bazylią, oregano, czosnkiem, solą, pieprzem. Zioła najlepiej dawać po koniec mają wtedy bardziej intensywny smak.

Jeżeli używam świeżych pomidorów to wkładam je w blender i siekam - żeby się nie bawić w zdejmowanie skórki i krojenie drobno zanim trafią na patelnię.

Odp: sos do spaghetti

WinoToskanii_pl
Może napisz jaki sos do spaghetti robiłaś dotychczas i wtedy pomożemy,podamy swoje przepisy bo inaczej ciężko cokolwiek doradzić i pomóc.

Odp: sos do spaghetti

Polpal
  • Polpal

  • Posty: 174
  • Przepisy: 153
  • Artykuły: 40
Trudno coś doradzić bo nie wiadomo co było "dotychczas".

Tu jest przepis na jak najbardziej autentyczny sos włoski a klopsy nie muszą być olbrzymie. Po pierwszym zrobieniu można zmienić co nieco pod własny gust.

http://gotujmy.pl/spaghetti-z-klopsem,przepisy-makarony-przepis,219934.html

sos do spaghetti

sylwiaczek202
witam jak sprawić by sos własnej roboty był jeszcze lepszy niż dotychczas?pozdrawiam może dostane jakiś fajny przepis lub poradę?dziękuję

Odpowiedz na/ edytuj sos do spaghetti