Stek

Obserwuj wątek

Odp: Stek

GoldenFruit_pl
Nic złego się nie dzieje,można śmiało posypać przyprawami przed smażeniem,wiem bo sama próbowałam. Tutaj ważny jest czas,stek powinien być dobrze przypieczony,ale nie za mocno bo inaczej traci smak.

Odp: Odp: Odp: Odp: Stek

LauraPalmer
Kocham_cukerky napisał(a):

jesli chodzi o przyprawy - to nacieram mięsko tylko solą i pieprzem .
DO tego robie masło ziołowe - kawałek masła z dodatkiem przypraw, ziół mieszam i kawałeczek kładę na usmażony stek.

przyprawy przed smażeniem? szczególnie chodzi o sól. czy mięso nie dębieje?

Odp: Stek

Kasiowa
  • Kasiowa

  • Posty: 10
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Dziękuję Wam bardzo za dobre rady! Na pewno gdy wezmę się już za robienie tych steków postaram się połączyć jakoś wszystkie Wasze wskazówki
Jeszcze raz wielkie dzięki

Odp: Odp: Odp: Stek

Kocham_cukerky
jesli chodzi o przyprawy - to nacieram mięsko tylko solą i pieprzem .
DO tego robie masło ziołowe - kawałek masła z dodatkiem przypraw, ziół mieszam i kawałeczek kładę na usmażony stek.

Odp: Odp: Stek

Kocham_cukerky
robie stek najczescien z rostbefu .
Faktycznie dobrze jest, zeby mięso poleżano ze dwa dni w lodówce i skruszało. Mięso powinno osiągnąc temp. pokojową przed smażeniem. Więc należy je wyjąć z lodóki zgodiznę przed smażeniem. Inaczej będzie spalone na zewnątrz i surowe w środku.
na steki kroje najczęściej mięso o grubości około 4 cm.
Na patelni grilowej smaze bez tłuszczu. Mierzę temperatue mięsa w środku, aby wiedzieć jakie jest, I z mojej ściągi:

-krwisty - temp. w środku to okolo 45 stopni
-średnio wysmażony - okolo 55 65 stopni w środku\-
-mocno wysmażony - powyżej 75 stopni w środku



Odp: Stek

pacpaw
  • pacpaw

  • Posty: 190
  • Przepisy: 1428
  • Artykuły: 0
ad 1) mięso wołowe długodojrzewające . Z reguły pakowane jest w próżniowych opakowaniach już pokrojone w plastry. Mięso takie jest już skruszałe dzięki czemu steki nie będą gumowe. Jeśli kupisz wołowinę w sklepie z reguły dobrze jest, aby z dzień lub dwa poleżała w lodówce i "doszła". Uważać tylko trzeba, aby w międzyczasie nam się nie zepsuła.
ad 2) smażyć na sucho na patelni grillowej, na maśle, na oliwie, na oleju, na mieszance oleju z masłem(osobiście nie mieszam). Smażyć możesz dowolnie. Ja preferuję na sucho lub na minimalnej ilości oleju. A kawałeczek masła możesz położyć na gorącym, usmażonym steku wtedy też się rozpuści.
ad3) ogólnie smaży się na mocno rozgrzanej patelni kilka minut. Tutaj tak naprawdę czas smażenia wybiera każdy w zależności jakie steki lubi. Można zacząć np. od 6 minut na każdą ze stron. Zobacz jaki stek Ci wyjdzie i potem w zależności od upodobań czas albo zwiększ albo zmniejsz.
ad4) ja steków jako taka nie marynuję. Przyprawiam, ewentualnie czekam kilka(kilkanaście) minut i smażę. Ogólnie stek lubi czosnek, rozmaryn, tymianek, cząber. Sugeruję dodać 1 góra 2 przyprawy na raz , aby nie przełamać smaku mięsa. Warto też usmażony stek podać z "sosem" np. blue cheese lub whisky


zmieniono 1 raz (ostatnio 21 kwi 2013 13:47 przez pacpaw)

Odp: Stek

julcia12437
Ja nie robię steków ale tu są fajne przepisy na steki:
http://www.gotujmy.pl/stek-rozmarynowy-nacierany-czosnkiem,przepisy,152548.html
http://www.gotujmy.pl/prawdziwy-stek-dla-prawdziwego-faceta-,przepisy,169551.html
http://www.gotujmy.pl/stek-z-aromatycznymi-pomidorkami-,przepisy,174850.html
http://www.gotujmy.pl/stek-z-grilla,przepisy,65321.html

Stek

Kasiowa
  • Kasiowa

  • Posty: 10
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Sluchajcie jestem kompletnie zielona w tym temacie czy znajdzie się jakiś znawca chętny do pomocy?
Jakie mieso najlepiej kupic?
Na czym smazyc (slyszalam ze na maśle/ oleju/ oleju z odrobina masla) ?
Jaki jest czas smażenia?
Jakie przyprawy w marynacie najbardziej pasuja?
I czy wiecie może jak zrobić stek taki jak można czasami zamowic w restauracjach- "oklejony" przyprawami?
Pozdrawiam

Odpowiedz na/ edytuj Stek