Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)

Obserwuj wątek

Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)

ewela24
  • ewela24

  • Posty: 323
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Hej! Pączki domowej roboty - cudowne. Takie najlepsze. Zazwyczaj jem dwa i jestem pełna

Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)

Sathi
  • Sathi

  • Posty: 56
  • Przepisy: 59
  • Artykuły: 0
Oooo... poczułam się zawstydzona...

Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)

olmanka
  • olmanka

  • Posty: 270
  • Przepisy: 444
  • Artykuły: 5
ja 7-8 :p

Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)

Sathi
  • Sathi

  • Posty: 56
  • Przepisy: 59
  • Artykuły: 0
4! Kto da więcej? ;D

Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)

Karinkaa
  • Karinkaa

  • Posty: 4
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Hehe, już za późno. zjadłam dzisiaj już 2 cukierniane pączki!

Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)

julcia12437
A ja nie zamierzam jeść niskokalorycznych pączków. Wystarczy, że zjem jednego normalnego tak tylko dla tradycji i oto mój przepis:

http://www.gotujmy.pl/paczki-z-budyniem-i-wiorkami-kokosowymi,przepisy,181496.html

Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)

Kos
  • Kos

  • Posty: 2
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Witam,

Nie omieszkam dodać ciekawego wpisu dotyczącego pączków. Przepis znalazłem na stronie portal.notoeko,pl

Zaczynamy !

Składniki
- 2/3 szklanki mleka (polecamy mleko ryżowe)
- 15 g drożdży,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 25 g masła naturalnego,
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
- olej rzepakowy,
- 3 żółtka z wiejskich jaj,
- mąka do podsypywania (obojętnie jaka)

NADZIENIE:
Do naszych pączków polecamy przede wszystkim konfitury domowej roboty. Mogą to być konfitury śliwkowe, różane, truskawkowe. Wszystko według własnej koncepcji smakowej.


PRZYGOTOWANIE:

1. W lekko podgrzanym mleku rozpuścić cukier trzcinowy, drożdże oraz masło. Wsypać dwie łyżki mąki. W ten sposób przygotowaną bazę zostawiamy i pozwalamy jej rosnąć.

2. Resztę mąki orkiszowej wsypać do miski, dodać żółtka oraz podrośniętą bazę. Mieszając wszystkie te składniki będziemy tworzyć ciasto. Musi być ono gęste i nieklejące. Jeśli ciasto jest klejące warto dodać trochę mąki. W ten sposó gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie.

3. Gdy nasze ciasto osiągnęło już oczekiwany rozmiar, należy je jeszcze raz przerobić, wyłożyć na stolnicę wcześniej posypaną mąką i delikatnie rozwałkować.

4. Można teraz przejść do kolejnej fazy, czyli wycinania kół. Koła należy nadziewać wybraną przez nas konfiturą, uformować kule i pozostawić do wyschnięcia.

5. W ten sposób przygotowane kule należy smażyć w głębokim oleju.

6. Usmażone pączki należy jeszcze odstawić na pewien czas by przystygły.

SMACZNEGO !

Odpowiedz na/ edytuj Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)