Tłuszcze w diecie

Obserwuj wątek

Odp: Tłuszcze w diecie

Patyczak
  • Patyczak

  • Posty: 2
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Jedynymi tłuszczami, które spożywam z czystym sumieniem i to czasem bez opamiętania, są te pochodzące z masła orzechowego. Zakochana jestem w migdałowym ( usunięte przez moderatora) A, że jest bez oleju palmowego, soli i cukru, to jest w 100% zdrowe i naturalne. Można pałaszować.

Odp: Tłuszcze w diecie

oram
  • oram

  • Posty: 15
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Szczególnie tłuszcze zwierzęce wieprzowe nie są polecane, ale tłuszcz gęsi już nie ma cholesterolu. Wiadomo (chyba), że oleje roślinne i to te z pierwszego tłoczenia są najzdrowsze i też należy urozmaicać olej lniany zielonynurt.pl ma najkrótszy termin przydatności, a rzepakowy już 6 miesięcy do sałatek i surówek to podstawa, ale są jeszcze oleje z pestek dyni, arganowe...podobno najzdrowszy jest olej kokosowy, który zresztą wygląda jak smalec, ale pięknie pachnie i do smażenia i smarowania ciała

Odp: Tłuszcze w diecie

benna
  • benna

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
W tym przypadku żaden radykalizm nie jest wskazany. Owszem spożywam dużo a nawet bardzo dużo oleju lnianego tłoczonego na zimno, smażę głównie na oleju rzepakowym ale tez na maśle, maśle klarowanym i słoninie także (z tym że smażę bardzo rzadko).

Odp: Tłuszcze w diecie

Kira.Kowalska
Tłuszcze dzielą się na nasycone i nienasycone, dlatego trzeba przestrzegać odpowiedniego suplementowania. Twierdzenie, że awokado i banan tuczy woła o pomstę do nieba, tłuszcz staję się wrogiem, kiedy łączymy go z cukrem.

Odp: Tłuszcze w diecie

oram
  • oram

  • Posty: 15
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Kiedyś wiedza była mniejsza w zakresie co zdrowe nawet "cukier krzepił" teraz wiadomo,że oleje rafinowane nie są najzdrowsze, chociaż nadają się do smażenia, ale do surówek i na zimno do polewania sałat i winegretów to oleje z pierwszego tłoczenia, a zależności co kto preferuje, albo oliwy, albo nasze rzepakowe, konpne, czy lniane zielony nurt ja jestem przekonana o zdrowotności tych olejów z pierwszego tłoczenia.

Odp: Tłuszcze w diecie

GrażynkaM
A co sądzicie o tłuszczach dla nas egzotycznych - wspomnianym już kokosowym, czy choćby tym z ziaren kakao?

Ciekawi mnie, czy jesteśmy w jakiś genetyczny sposób uprzedzone do ich spożycia, czy też życie w Europie nie ma wpływu na ich przyjmowanie?

Odp: Tłuszcze w diecie

oram
  • oram

  • Posty: 15
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Dinah napisała, "Natomiast, żeby zaopatrzyć siebie i bliskich w zdrowe kwasy omega-3 i omega - 6, serwuję im codziennie sałatki polewane oliwą z oliwek," ja uważam, że w oliwie jest mało kwasów omega, natomiast najwięcej jest w rzepakowym, lnianym, konopnym, olej z pestek dyni ma tez właściwości odrobaczające, a z ostropestu lecznicze na wątrobę. Zależy kto jest w jakim wieku i co bardziej potrzebuje, chociaż w moim domu używam wszystkich po trochu, polecam zielonynurt.pl u mnie jest dostępny w sklepie ale wysyłkę też prowadzą.

Odp: Tłuszcze w diecie

SuperInterior_pl
Nikt nie twierdzi,aby pozbyć się całkowicie tłuszczu z diety,chodzi oto aby w jakiś sposób je ograniczyć,akurat co do smażenia to olej z pestek winogron w dalszym ciągu uważam za ten najlepszy i najzdrowszy.

Odp: Tłuszcze w diecie

Dinah
  • Dinah

  • Posty: 7
  • Przepisy: 1
  • Artykuły: 0
Eliminacja tłuszczów na pewno nie jest dobra. To od razu widać po skórze, staje się sucha i wiotka. A to dopiero początek. Więc nie popadajmy w paranoję. Pytanie jest jakie tłuszcze i ile? Szukając informacji można pogubić się. Osobiście do smażenia stosuję olej rzepakowy, Natomiast, żeby zaopatrzyć siebie i bliskich w zdrowe kwasy omega-3 i omega - 6, serwuję im codziennie sałatki polewane oliwą z oliwek, olejem lnianym lub z pestek z dyni, do tego koniecznie orzechy, sezam, pestki słonecznika. A zimą - przed wyjściem z domu, tak jak Babcia nakazała łyżeczka tranu. Moje dzieci - o dziwo - go uwielbiają. A lekarz kiedyś kazał mi przyjmować przez 3 miesiące olej z wiesiołka. Efekt zdrowotny był znaczny.

Odp: Tłuszcze w diecie

oram
  • oram

  • Posty: 15
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Smażenie na olejach z pierwszego tłoczenia na zimno w ogóle mija się z celem. Bo niszczymy cenne wartości przez podgrzanie. Ja lubię olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno, jest zdrowy i ma dużo kwasów omega, codziennie do obiadowych surówek dodaję, więcej kwasów omega ma olej lniany Zielonynurt.pl trochę mniej mi smakuje ale zastępuje ryby prawie..

Odpowiedz na/ edytuj Tłuszcze w diecie