Twarde faworki

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Twarde faworki

mocsłodkości
Ja też do faworków używam mąki pszennej tortowej, a do smażenia olej rzepakowy. Kiedyś smażyłam na smalcu. Zastanawiam się teraz nad dodaniem do ciasta piwa Jestem ciekawa efektu

Odp: Twarde faworki

misia5
  • misia5

  • Posty: 1601
  • Przepisy: 517
  • Artykuły: 0
Ja osobiście zawsze smażę na oleju rzepakowym. Jakoś pączki czy też faworki smażone na smalcu mi i mojej rodzinie nie smakują.

Odp: Odp: Twarde faworki

skuter5
  • skuter5

  • Posty: 357
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
igombot napisał(a):

może też kwestia oleju? nie wszystkie sie nadają


A jaki olej będzie najlepszy? Ja używam zawsze oleju rzepakowego. Nie pali się on tak szybko temu ten olej uważam za najlepszy. A Ty czego używasz?

Odp: Odp: Odp: Twarde faworki

skuter5
  • skuter5

  • Posty: 357
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Do faworków zawsze używam mąki pszennej tortowej. O ile się nie mylę to typ 405. Teraz nie mam tej mąki nie mam jak sprawdzić. Jak ją kupię to podam pewną informacje, ale raczej to 405. Czy ta mąka jest zła?

Odp: Odp: Twarde faworki

ankaszym
  • ankaszym

  • Posty: 39
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
ankaszym napisał(a):

Jakiej mąki używałeś?

Odp: Twarde faworki

ankaszym
  • ankaszym

  • Posty: 39
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
a może to wina mąki ?
Jakiej używałeś?

Odp: Twarde faworki

igombot
  • igombot

  • Posty: 10
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
może też kwestia oleju? nie wszystkie sie nadają

Odp: Twarde faworki

skuter5
  • skuter5

  • Posty: 357
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Może faktycznie to wina ciasta, a w zasadzie tego, że mu nie przyłożyłem za bardzo. Grubość ciasta swoją drogą. Przy następnych faworkach zwrócę na to uwagę. Dzięki za pomoc.

Odp: Twarde faworki

misia5
  • misia5

  • Posty: 1601
  • Przepisy: 517
  • Artykuły: 0
A "biłeś" ciasto odpowiednio długo? Widoczne były maleńkie pęcherzyki powietrza? Powodem może też być zbyt grubo rozwałkowane ciasto. Ciasto powinno być bardzo cieniutko rozwałkowane. Najlepsze jest takie przez które możesz czytać gazetę Jest to trochę męczące, ale warte poświęcenia

Twarde faworki

skuter5
  • skuter5

  • Posty: 357
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Smażyłem wczoraj faworki. Problem w tym, że one nie były kruche i delikatne tylko twarde i sztywne :/ Co zrobiłem źle? Co zrobić, żeby następnym razem wyszły kruche i delikatne?

Odpowiedz na/ edytuj Twarde faworki