Twarde mięso w gulaszu

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Twarde mięso w gulaszu

luna19
  • luna19

  • Posty: 1158
  • Przepisy: 572
  • Artykuły: 0
caroline1983 napisał(a):

misia53 napisał(a):

Dziewczyny ,ale twarde mięso to jeszcze nic ,bo można go przekręcić i jeszcze coś zrobić .,,,a jak mi się trafiło już niejednokrotnie kupić i żeberka i boczek a ostatnio schab nie nadające się do niczego . Mało tego mąż chciał garnek i patelnię wyrzucić (tylko nowej by nie kupił). Otóż mówią niektórzy ,że to mięso z knura ale tak naprawdę to nie wiem z czego to jest ,w kazdym razie po surowym nie można nic poznać jak się wrzuci na gorące - wodę albo tłuszcz to cały dom szczochami smierdzi - o fuj ! wszystko do wyrzucenia!



Pytałam sie mamy i twierdzi że tak śmierdzi mieso ze starego knura.


ja również popieram .. takie mięso wogóle nie powinno iśc do sklepów. ale coż czasem jakoś przemycą i katastrofa w kuchni murowana ..

Odp: Odp: Twarde mięso w gulaszu

caroline1983
misia53 napisał(a):

Dziewczyny ,ale twarde mięso to jeszcze nic ,bo można go przekręcić i jeszcze coś zrobić .,,,a jak mi się trafiło już niejednokrotnie kupić i żeberka i boczek a ostatnio schab nie nadające się do niczego . Mało tego mąż chciał garnek i patelnię wyrzucić (tylko nowej by nie kupił). Otóż mówią niektórzy ,że to mięso z knura ale tak naprawdę to nie wiem z czego to jest ,w kazdym razie po surowym nie można nic poznać jak się wrzuci na gorące - wodę albo tłuszcz to cały dom szczochami smierdzi - o fuj ! wszystko do wyrzucenia!



Pytałam sie mamy i twierdzi że tak śmierdzi mieso ze starego knura.

Odp: Twarde mięso w gulaszu

misia53
  • misia53

  • Posty: 7268
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 0
Dziewczyny ,ale twarde mięso to jeszcze nic ,bo można go przekręcić i jeszcze coś zrobić .,,,a jak mi się trafiło już niejednokrotnie kupić i żeberka i boczek a ostatnio schab nie nadające się do niczego . Mało tego mąż chciał garnek i patelnię wyrzucić (tylko nowej by nie kupił). Otóż mówią niektórzy ,że to mięso z knura ale tak naprawdę to nie wiem z czego to jest ,w kazdym razie po surowym nie można nic poznać jak się wrzuci na gorące - wodę albo tłuszcz to cały dom szczochami smierdzi - o fuj ! wszystko do wyrzucenia!

zmieniono 1 raz (ostatnio 05 sie 2010 16:25 przez misia53)

Odp: Twarde mięso w gulaszu

luna19
  • luna19

  • Posty: 1158
  • Przepisy: 572
  • Artykuły: 0
Fakt czasem zdarzy sie jakas sztuka ktora niewiadomo ile lat po podwórku dreptała , pamiętam jak kiedys mozolilam sie ze starą kaczką ... miała być pieczona a w efekcie pocięlam na kawałki i wsadzilam do szybkowara i byla duszona.. tez pyszna )

Odp: Odp: Odp: Twarde mięso w gulaszu

caroline1983
eli_555 napisał(a):

caroline1983 napisał(a):

Z mięsem i sercami był pewnie ten sam problem - sztuki z których pochodziły były nieco "wiekowe". "Młode" mieso gotuje się szybko i jest miekkie, "stare" pomimo wszelkich naszych wysiłków pozostanie twarde i łykowate.
Teściowa raz kupiła takiego kurczaka. Rosół zaczeła gotowac o 11, o 16 wyrzuciła kurczaka bo nadal był twardy a przeciez po 5 godzinach gotowania powinien sie zupełnie rozgotowac.

Ja bym kurczaka nie wyrzuciła,tylko obrała mięsko,zmieliła, przyprawiła i zrobiła pierogi z mięsem albo krokiety,czy kluski nadziewane.Szkoda mięska.


Ja tez ale z tesciowej kiepska kucharka i na to nie wpadła. Może to i dobrze bo jeszcze nigdy nie usłyszałam słowa krytyki w tej kwestii

Odp: Twarde mięso w gulaszu

Babciagramolka
Zgadzam się z Caroline- czasem mięso jest nie do zdarcia . Podpowiadam- jak już trafi się taki kawałek i gulasz mimo wszystko jest twardy to proponuję przerobić go na sos mięsny. Po prostu odcedzić mieso, zmielic i wsadzić w sos. Będzie gęsty, smakowity sosik zamiast gulaszu.

Odp: Odp: Twarde mięso w gulaszu

eli_555
  • eli_555

  • Posty: 866
  • Przepisy: 1175
  • Artykuły: 12
caroline1983 napisał(a):

Z mięsem i sercami był pewnie ten sam problem - sztuki z których pochodziły były nieco "wiekowe". "Młode" mieso gotuje się szybko i jest miekkie, "stare" pomimo wszelkich naszych wysiłków pozostanie twarde i łykowate.
Teściowa raz kupiła takiego kurczaka. Rosół zaczeła gotowac o 11, o 16 wyrzuciła kurczaka bo nadal był twardy a przeciez po 5 godzinach gotowania powinien sie zupełnie rozgotowac.

Ja bym kurczaka nie wyrzuciła,tylko obrała mięsko,zmieliła, przyprawiła i zrobiła pierogi z mięsem albo krokiety,czy kluski nadziewane.Szkoda mięska.

Odp: Twarde mięso w gulaszu

caroline1983
Z mięsem i sercami był pewnie ten sam problem - sztuki z których pochodziły były nieco "wiekowe". "Młode" mieso gotuje się szybko i jest miekkie, "stare" pomimo wszelkich naszych wysiłków pozostanie twarde i łykowate.
Teściowa raz kupiła takiego kurczaka. Rosół zaczeła gotowac o 11, o 16 wyrzuciła kurczaka bo nadal był twardy a przeciez po 5 godzinach gotowania powinien sie zupełnie rozgotowac.

Odp: Odp: Twarde mięso w gulaszu

Henia
  • Henia

  • Posty: 1381
  • Przepisy: 268
  • Artykuły: 1
eli_555 napisał(a):

Asia z Bydgoszczy napisał(a):

Gotuję gulasz już dwie godziny, mięso wciąż jest twarde, nie wiecie o co chodzi?

Asiu mięso na gulasz najpierw obsmaż a póżniej do duszenia dodaj trochę musztardy.Musztarda powoduje,że mięso kruszeje.

Dziękuje za obie rady.Serc nie robiłam od dawna i jakoś mi się zapomniały a z musztardą świetny pomysł, na pewno skorzystam!

Odp: Twarde mięso w gulaszu

eli_555
  • eli_555

  • Posty: 866
  • Przepisy: 1175
  • Artykuły: 12
Asia z Bydgoszczy napisał(a):

Gotuję gulasz już dwie godziny, mięso wciąż jest twarde, nie wiecie o co chodzi?

Asiu mięso na gulasz najpierw obsmaż a póżniej do duszenia dodaj trochę musztardy.Musztarda powoduje,że mięso kruszeje.

Odpowiedz na/ edytuj Twarde mięso w gulaszu