Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

Obserwuj wątek

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

sonixo
  • sonixo

  • Posty: 8
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
ten sos ze zdjęcia wygląda jak guacamole

Odp: Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

ewela24
  • ewela24

  • Posty: 323
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Cześć! Niżej znajdziesz przepis na ten sos po angielsku. Ja wiem jedynie, że podstawowe składniki tego sosu to majonez, śmietana, szczypiorek, anchois, estragon, sok z cytryny oraz pieprz

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

Malami666
  • Malami666

  • Posty: 5
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Czy wiecie może, jak zrobić sos green goodies? W salad story mi smakuje chciałabym zrobić podobny w domu. Początkujaca ze mnie kucharka, dlatego byłabym wdzięczna za jakiś prosty przepis Dziękuje z góry!

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

SuperInterior_pl
Ja jakoś nie mam przekonania do tych sosów z torebki sproszkowanych,zresztą już sam skład pozostawia wiele do życzenia i są one nafaszerowane chemią,więc taka opcja na pewno odpada.

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

pawelt
  • pawelt

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Paola
Obejrzałem ten filmik, ale ten sos jest zupełnie inny. Ten z tamtej restauracji ma raczej bardzo mało składników, i widać w nim tylko jeden rodzaj "zieleniny", bazylia chyba. Restauracja jest włoska, więc to bardzo prawdopodobne że przepis na ten sos jest włoski.

Polpal
Sos na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu jest kolorem zbliżonym, ale niestety jest za gęsty i za blady. Poza tym sos z tej restauracji jest minimalnie przezroczysty - nie jest tak przezroczysty jak olej, ale jakby mieszanka oleju z "czymś". Nie wiem czy awokado, to ten składnik, który oni tam dodają - szczerze, to wątpię w to, ale że wiele osób go sugeruje, to kupię go chyba jutro w sklepie, zrobię na jego bazie jakiś podstawowy sos i porównam smak. Dam znać..

zuzi
Kupne sosy w proszkach mają wiele różnych ziół, a w tamtym jest tylko bazylia (prawdopodobnie). Poza tym widać, że to "zioło" jest świeżo posiekane, a nie ususzone. Poza tym kupne sosy po wymieszaniu z olejem mają kolor przypominający kolor oleju (bezbarwno-żółty), a tamten jest iście zielonkawy, ale nie blady (pastelowy), tylko taki "żywy".

Chyba jednak muszę zrobić jego zdjęcie, bo widzę że to jednak jest trudna zagadka - a słowami trudno jest mi opisać jego wygląd, a smak tym bardziej. Przypomnę jeszcze wszystkim, którzy zdecydują się bawić w detektywa - sos nie ma żadnych kropeczek, gródek, nie wygląda jakby był "zwarzony" - jest jednolity (pomijając "okruszki" bazylii prawdopodobnie).

zmieniono 1 raz (ostatnio 10 gru 2011 19:54 przez pawelt)

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

Paola
  • Paola

  • Posty: 37
  • Przepisy: 8
  • Artykuły: 0
Pierwsze skojarzenie: salsa verde.
Drugie skojarzenie: identyczne, a do tego stary włoski sposób na podkreślenie smaku ziół: jeśli dajesz bazylię, dodaj również pietruszkę.
Trzecie skojarzenie: jak wyżej, ale z programem "MamMaryla" na kuchni.tv, gdzie bazylię i cały sos przyrządzał Włoch ... ucierając zioła w moździerzu.
Konsystencja zupełnie inna, niż z blendera-po prostu nie jest tak idealnie gładki. Czuć i widać zioła.

zmieniono 1 raz (ostatnio 10 gru 2011 12:34 przez Paola)

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

zuzi
  • zuzi

  • Posty: 2077
  • Przepisy: 174
  • Artykuły: 13
Czytam twoje objaśnienia pawelt i dochodze do wniosku że ten sos to nic innego jak sos kamis-wystarczy kupić gotowe sosy z zielonymi przyprawami dodac oliwy, wymieszać i gotowe. W takich knajpach nikt nie patyczkuje się tylko kupuja gotowce bo taniej.

zmieniono 1 raz (ostatnio 10 gru 2011 12:18 przez zuzi)

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

Polpal
  • Polpal

  • Posty: 174
  • Przepisy: 153
  • Artykuły: 40
Albo prostsza wersja

In a blender pulse together w blenderze na pulsie wymieszaj razem

one ripe avacado 1 dojrzałe awokado

one clove of garlic 1 ząbek czosnku

2 T of parsley 2 duże łyżki zielonej pietruszki

2 T of lemon 2 duże łyżki soku cytryny

salt, white pepper sól, biały pieprz

Blend. Zmiksuj.

Add while running 2 T of olive oil. Podczas miksowania dodać 2 duże łyżki oliwy

This was the recipe as is Taki był przepis

I added 1 T of yogurt Ja dodałam 1 dużą łyżkę jogurtu

Awesome dressing Fantastyczny dressing/sos
obrazek

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

Polpal
  • Polpal

  • Posty: 174
  • Przepisy: 153
  • Artykuły: 40
Czy ten sos wyglądał jak ten na zdjęciu?

Znalazłem przepis na coś co się nazywa Green Goddess Dressing Sos Zielona Bogini

Green Goddess Dressing
(adapted from Bon Appetit May '09)

5 oz ripe avocado
3 T champagne vinegar
1 clove garlic, minced
1 t lemon juice
1/2 t lime juice
1/4 t sugar
3/4 c extra virgin olive oil
1/4 c heavy whipping cream
3 T fresh Italian parsley, chopped
2 T fresh tarragon, chopped
2 T fresh cilantro, chopped
1 T fresh basil, chopped
1 T shallot, chopped
salt & pepper

Blend the first six ingredients in a food processor into a purée. While processing slowly add the olive oil. Blend well. Pour into a bowl or storage container. Whisk in the cream & then add the herbs & shallots. Season with salt & pepper. Chill for a couple of hours before serving. Whisk right before serving.
obrazek

Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?

pawelt
  • pawelt

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Heh..
Babciagramolka - nie jest to reklama lokalu i szczerze mówiąc jeśli nikt nie pomoże mi na tym forum odgadnąć z czego zrobiony jest ten sos, to wolałbym żebym miał gdzie usiąść idąc tam ponownie

Podałem nazwę lokalu i nazwę pizzy, bo może akurat ktoś już ją jadł, a nawet jeśli nie, to może kiedyś się skusi i odgadnie przepis na ten sos. Ja zerejestrowałem się na tym forum, bo bardzo zależy mi żeby zrobić taki sos w domu. Ceny pizzy podałem tylko po to, żeby podkreślić, że nie jest to jakaś wykwintna restauracja w której serwują dania sporządzone z kosmicznych składników. Poza tym pizza, jak pizza - nic wyjątkowego, oczywiście oprócz sosu, eh..

Co do poprzednich wpisów, serdecznie dziękuje, ale na pewno nie jest to sos ze zdjęcia, które podała p.jola1 - nie jest nawet podobny. Tamten jest znacznie bardziej jasny i nie jest tak gęsty jak ten na zdjęciu. Wątpię także, że w tym sosie była zmiksowana bazylia, bo tak jak już wspominałem wcześniej ma on bardzo jednolity zielonkawy kolor z malutkimi elementami czegoś zielonego, najprawdopodobniej właśnie bazylii. Jeśli miałbym opisać tak dokładniej, to wymiary takiej drobinki tej "zieleniny" są około 0,5mm x 0,5mm, natomiast odległość tych drobinek od siebie to około 1mm. Jak sami możecie ocenić sos jest dość przejrzysty.

Co do awokado, to nigdy nie jadłem sosu z awokado. Jadłem natomiast świeże awokado, ale mi wyjątkowo nie smakowało. Poza tym sos ma posmak musztardowy z oliwą, a awokado chyba nie daje takiego smaku? Chociaż nie wiem..

Barwnika to chyba tam nie dodają, bo sos wydaje się być świeżo robiony i wygląda na dość naturalny. Ale nie ukrywam, że dość mało go podają - w sumie gdyby dawali więcej to pewnie byłby za mocno wyczuwalny w tej sałatce i psułoby to wszystko.

Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia - w sumie trochę się wstydziłem, ale jeśli nikt nie będzie w stanie mi pomóc, to postaram się takie zrobić przy najbliższej okazji.


A..
Jeszcze dopiszę, że konsystencją ten sos przypomina jakby dressing, który można kupić w sklepie, ale w tych sklepowych jest dużo ziół, ich kolor jest przeważnie żółtawy, a smak jednak jest inny. Szukałem czegoś podobnego w sklepie, kupiłem już w sumie kilka podobnych wyglądowo, ale też smakowały inaczej. Identycznego smakowo lub wyglądowo nie znalazłem ani w sklepie, ani w internecie.

zmieniono 2 razy (ostatnio 09 gru 2011 21:43 przez pawelt)

Odpowiedz na/ edytuj Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?