Fotografować tak, aby ślinka ciekła!

  • 3

Co jest najważniejsze w fotografii kulinarnej? Przeczytajcie wywiad z ekspertem – fotografem Leszkiem Szurkowskim.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Fotografować tak, aby ślinka ciekła!
Co jest tak naprawdę najistotniejsze przy fotografii kulinarnej?

Trzy rzeczy. Po pierwsze w jaki sposób i czym oświetlamy. Po drugie stylizacja, która ma bezpośredni wpływ na wynik i jest niezmiernie ważna. Trzeba pamiętać, że stylizacja zawsze przygotowywana jest konkretnego celu: nagrywania lub fotografowania. Stylizacja dania na talerzu jako taka to za mało. Trzecia rzecz to kompozycyjna obrazu czy kompozycja kadru, czyli jak to wsysacz ułożyć, w jakich proporcjach ustawić kadr, z jakiego punktu widzenia sfotografować nasz obiekt...

Cały wywiad z Leszkiem Szurkowskim (s.17), porady na temat fotografii kulinarnej i doskonałe przepisy szefa kuchni Konrada Birka znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens!

                                             http://extra.edipresse.pl/gotujmy/aktualnosci/dowiedzsiewiecej.png

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/18/img0p5N7E.jpg http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/18/imgRIIV2p.jpg