Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Francuska tarta z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mięsem jest bardzo smaczna, sycąca i łatwa do przygotowania.

Francuska tarta z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Francuska tarta z kurczakiem i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Francuska tarta z kurczakiem i warzywami
Mięso umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą przygotowaną z 2 łyżek oliwy, mielonej papryki i przyprawy do gyrosa, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Następnie razem z marynatą wsypać na rozgrzaną patelnię, zrumienić.

Mieszankę warzyw blanszować w osolonej wodzie, osączyć. Na łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w pół krążki cukinię. Ciasto francuskie wyjąć z papieru, wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Włożyć na 2-3 minuty do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Podpieczone ciasto lekko przestudzić, posypać bułką tartą, włożyć blanszowane warzywa, mięso i cukinię z cebulą.

Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać śmietanę, mąkę i zmiksować, wymieszać z żółtym serem.

Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, zalać tartę, ułożyć pokrojone pomidorki, oliwki i kulki mozzarelli. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. 


Francuska tarta z kurczakiem i warzywami
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą.
Francuska tarta z kurczakiem i warzywami
Ciastem wylepić dno i boki formy do tarty.
Francuska tarta z kurczakiem i warzywami
Mieszankę warzyw blanszować w osolonej wodzie, osączyć.
Francuska tarta z kurczakiem i warzywami
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i cukinię.
Francuska tarta z kurczakiem i warzywami
Na podpieczone ciasto wyłożyć warzywa i mięso.
Francuska tarta z kurczakiem i warzywami
Zalać przygotowanym sosem, ułożyć pomidorki, mozzarellę i oliwki.
Francuska tarta z kurczakiem i warzywami
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut.