czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Francuska terrina z owocami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trochę lata w środku zimy, czyli rewelacyjny deser na zimno - terrina z owocami i płatkami migdałowymi.

Francuska terrina z owocami

Składniki:

Francuska terrina z owocami

 

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1/2 kg owoców (maliny, jagody, truskawki, porzeczki, borówki),
  • czubata łyżka żelatyny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 dag płatków migdałowych,
  • cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Francuska terrina z owocami
Owoce umyć, odszypułkować i dokładnie osuszyć, większe pokroić na kawałki. Śmietankę mocno chłodzić, następnie ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Do żelatyny dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, po czym lekko przestudzić. Dodać do śmietanki, delikatnie połączyć z owocami. Wlać do foremki keksowej o dł. 24cm. wyłożonej folią aluminiową, tak by folia zwisała ze wszystkich stron. Masę równomiernie rozprowadzić i przykryć zwisającą folią. Wstawić na całą noc do lodówki. Pokroić na plastry. Podawać oprószone cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.