Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Francuska zupa cebulowa

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Cebule pokrajać drobno i przesmażyć an maśle na ciemnozłoty kolor, oprószyć

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

Francuska zupa cebulowa

 

  • 6 cebul (ok 400 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 60 g masła
  • 4 łyżki śmietanki
  • 100 g tartego sera
  • 6 dużych grzanek z białego chleba
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa
Cebule pokrajać drobno i przesmażyć an maśle na ciemnozłoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym dodać sól, pieprz i ok 1/2 l wody. Gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Dodać śmietankę, rozlać na porcje, na wierzchu położyć jedną lub dwie grzanki, zasypac tartym serem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 10-15 minut.