SUPERPRZEPIS

Francuski chłodnik z pora

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Francuski chłodnik z pora Więcej zdjęć (5)

Upały nie odpuszczają warto więc schłodzić się wybornym chłodnikiem z pora, pysznym i prostym daniem kuchni francuskiej. Polecam.

Składniki:

Francuski chłodnik z pora

 

  • 2 pory (tylko białe części)
  • 2-3 szt. średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 750 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 gałązka tymianku
  • ½ szklanki śmietany 30 %
  • 4 kromki pieczywa lub bagietka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Francuski chłodnik z pora
Chleb lub bagietkę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor na łyżce masła – odstawiamy.

Pora kroimy w plasterki. Cebulę w drobną kostkę. Cebulę i pora podduszamy na 1 łyżce masła przez około 5 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę wkładamy do garnka zalewamy bulionem dodajemy gałązkę tymianku gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy podduszonego pora gotujemy kolejne 15 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem po czym wstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę.

Schłodzoną zupę blendujemy i jeśli jest taka potrzeba raz jeszcze doprawiamy.

Chłodnik serwujemy z przygotowanymi wcześniej grzankami posypany posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego
Francuski chłodnik z pora
Chleb lub bagietkę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor na łyżce masła – odstawiamy.
Francuski chłodnik z pora
Pora kroimy w plasterki . Cebulę w drobną kostkę. Cebulę i pora podduszamy na 1 łyżce masła przez około 5 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę wkładamy do garnka zalewamy bulionem dodajemy gałązkę tymianku gotujemy 5 minut.
Francuski chłodnik z pora
Po tym czasie dodajemy podduszonego pora gotujemy kolejne 15 minut . Kiedy ziemniaki będą miękkie wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem po czym wstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę.
Francuski chłodnik z pora
Schłodzoną zupę blendujemy i jeśli jest taka potrzeba raz jeszcze doprawiamy. Chłodnik serwujemy z przygotowanymi wcześniej grzankami posypany posiekanym szczypiorkiem, smacznego :D