kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Francuski Creme Brulee

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonały francuski deser o gładkiej, kremowej konsystencji i maślanym smaku pod chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego cukru.

Francuski Creme Brulee

Składniki:

Francuski Creme Brulee

 

  • 500 ml śmietany36% tł.
  • 8 żółtek
  • laska wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy)
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • kilka łyżek brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Francuski Creme Brulee
Śmietankę zagotować na bardzo małym ogniu z białym cukrem i miąższem z przeciętej laski wanilii oraz samą laską. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i lekko ostudzić, wyciągnąć laskę wanilii. Żółtka ubić na puch i dodać intensywnie mieszając śmietanę z cukrem nie ubijając masy a jedynie ją mieszając, tak aby jej nie napowietrzyć. Gotową masą napełniamy kokilki wlewając krem przez sito. Deser wstawiam je na około 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 95 stopni, umieszczając kokilki w kąpieli wodnej np. w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą. Ostudzony krem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Przed podaniem kokilki posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem lub w mikrofalówce mocno nagrzanej i nastawionej na funkcję grill przez kilka/kilkanaście sekund.