Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Francuskie babeczki z budyniem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasteczka z ciasta francuskiego z owocami to łatwy i szybki sposób na przygotowanie smacznego poczęstunku.

Francuskie babeczki z budyniem i owocami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Francuskie babeczki z budyniem i owocami

 

Sposób przygotowania:

Francuskie babeczki z budyniem i owocami
Morele bez skórki i śliwki wypestkować. Gotowe ciasto francuskie wyjąć z lodówki, pozostawić przynajmniej na pół godziny w temp. pokojowej. Następnie wyjąć z papieru, pokroić na 12 kwadratów. Włożyć do foremek muffinkowych, docisnąć, nakłuć widelcem, włożyć na 4-5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, podpiec.

Budyń: 100 ml mleka wymieszać żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem z wanilią i cukrem kryształem. Resztę mleka zagotować , połączyć z mlekiem z żółtkami i ugotować budyń.

Gorący przełożyć do podpieczonych babeczek, ułożyć po ćwiartce śliwki i moreli, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. 
Francuskie babeczki z budyniem i owocami
Ciasto wyjąć z papieru i pokroić w kwadraty.
Francuskie babeczki z budyniem i owocami
Włożyć do foremek muffinkowych, nakłuć widelcem.
Francuskie babeczki z budyniem i owocami
Do podpieczonych włozyć porcję przygotowanego budyniu.
Francuskie babeczki z budyniem i owocami
Do każdej babeczki włożyć ćwiartkę moreli i śliwki.
Francuskie babeczki z budyniem i owocami
Posypać płatkami migdałowymi i dopiec w nagrzanym piekarniku.