czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Francuskie babeczki z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa przekąska z ciasta francuskiego z ryżowo-grzybowym farszem :) Sprawdzi się na przykład kolację :)

Francuskie babeczki z grzybami

Składniki:

Francuskie babeczki z grzybami

 

  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1,5 szklanki odgotowanych podgrzybków
  • (drobno pokrojonych)
  • 1 marchewka
  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Francuskie babeczki z grzybami
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić marchewkę i ryż. Podsmażyć, a następnie zalać 1 szklanką wrzątku i posolić. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.

Cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone, odgotowane grzyby, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.

Zalać śmietaną, wymieszać, dodać ryż z marchewką, doprawić i smażyć jeszcze 5 minut. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty i wyłożyć nim formę do muffinek.

Do każdej nałożyć farsz. Zapiekać 20 minut, do zrumienienia ciasta. Udekorować natką pietruszki. Smacznego.